Теми статей
Обрати теми

Щодо надання роз’яснення про вакцинацію, медичний та профілактичний огляди та календар щеплень

Міністерство охорони здоров’я України
Лист від 25.10.2021 № 26-04/17/3009/ЗПІ-21//3187, з яким можна ознайомитися за посиланням: https://dostup.pravda.com.ua/request/94261/response/343497/attach/3/3009.pdf?cookie_passthrough=1

Спочатку був запит від фізичної особи. Наводимо його зміст нижче, щоб краще було зрозуміло відповідь, надану МОЗ.

Отже, запитувач просив надати таку інформацію (такі документи):

1) документ (закон), вiдповiдно до якого всi люди повиннi обов’язково носити маску на вулицi й в iнших мiсцях;

2) документ, який пiдтверджує, що носiння маски не шкодить здоровим людям;

3) чи повиннi перед вакцинацiєю люди проходити медичний огляд або профiлактичне обстеження (назва документа, дата, номер й ким прийнятий);

4) чи є профiлактичний огляд (профiлактика) альтернативою вакцинацii (рекомендацii, документи);

5) чи внесена вакцинацiя вiд ковiд до календаря щеплень (номер документа, дата) та чи носить вона обов’язковий характер (номер документа, дата прийняття).

Тепер наведемо відповідь.

Директорат громадського здоров’я та профілактики захворюваності Міністерства охорони здоров’я України розглянув у межах компетенції Ваш запит на публічну інформацію від 20.10.2021, що надійшов до МОЗ України від 21.10.2021 № 17/3009/ЗПІ-21, та повідомляє.

До пункту 1.

В Україні застосовуються обмежувальні протиепідемічні заходи, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 року № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (із змінами та доповненнями), з якими можна ознайомитися за інтернет-посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/go/1236-2020-п.

Відповідно до підпункту 1 пункту 22 вищевказаної постанови Кабінету Міністрів України на території України забороняється перебування в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно.

До пункту 2.

Захисна маска як засіб індивідуального захисту повинна бути сертифікованою та відповідати технічним регламентам.

Із 30 серпня 2021 року вступив в дію Технічний регламент засобів індивідуального захисту (далі – Технічний регламент), затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 № 771. Технічний регламент визначає вимоги до рівня безпеки засобів індивідуального захисту.

До пункту 3.

Відповідно до пункту 8 Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 16 вересня 2011 року № 595, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 10 жовтня 2011 року за № 1159/19897, медичний огляд перед щепленням є обов’язковим.

При виявленні негативних змін у стані здоров’я особи призначається додаткове медичне обстеження згідно з чинними протоколами надання медичної допомоги особам відповідно до медичних показань.

До пункту 4.

Профілактичний медичний огляд не є альтернативою для проведення вакцинації.

До пункту 5.

Щеплення від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, не внесено до Календаря профілактичних щеплень в Україні, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 16 вересня 2011 року № 595, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 10 жовтня 2011 року за № 1159/19897.

Відповідно до статті 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» з метою забезпечення епідемічного благополуччя населення України, попередження інфекцій, керованих засобами специфічної профілактики, зокрема гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, Міністерство охорони здоров’я України розробило та затвердило наказ від 04 жовтня 2021 року № 2153 «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням», який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 07 жовтня 2021 року за № 1306/36928. Цей наказ набирає чинності через один місяць з дня його офіційного опублікування.

Наказом затверджено Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням (у разі відсутності абсолютних медичних протипоказань до проведення профілактичних щеплень), передбачивши включення обов’язкових профілактичних щеплень проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, для працівників (далі – Перелік):

1. Центральних органів виконавчої влади та їх територіальних підрозділів.

2. Місцевих державних адміністрацій.

3. Закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної,позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.

Вказаний перелік може бути розширено залежно від епідемічної ситуації, пов’язаної з поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі