Теми статей
Обрати теми

Щодо прийняття рішень місцевими радами про передачу земельних ділянок з комунальної власності у приватну

Міністерство розвитку громад та територій України
Лист від 07.09.2021 № 8/34.2/5337-21

Директорат з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Міністерства розвитку громад та територій України розглянув Ваше звернення від 26.08.2021 № 67 про надання роз’яснень, що надійшло від Державної установи «Урядовий контактний центр» за № ШЕ-12994449 від 26.08.2021, та в межах компетенції повідомляє.

Надання дозволу ради щодо розроблення проєкту відведення земельної ділянки відбувається у відповідності до частини сьомої статті 118 Земельного кодексу України, в якій говориться, що орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 Земельного кодексу (сільські, селищні, міські ради передають земельні ділянки у власність або у користування із земель комунальної власності відповідних територіальних громад для всіх потреб), розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні.

У клопотанні зазначаються цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки, погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб). Надання дозволу на розробку проєктів відведення земельної ділянки надається простою більшістю голосів депутатів ради.

Водночас, у відповідності до статті 118 Земельного кодексу України громадянин, заінтересований у приватизації земельної ділянки у межах норм безоплатної приватизації, що перебуває у його користуванні, у тому числі земельної ділянки, на якій розташовані жилий будинок, господарські будівлі, споруди, що перебувають у його власності, подає клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, що передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу.

До клопотання додається розроблена відповідно до Закону України «Про землеустрій» технічна документація із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), що замовляється громадянином без надання дозволу на її розроблення. Відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування у місячний строк з дня отримання технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) приймає рішення про її затвердження та передачу земельної ділянки у власність або вмотивоване рішення про відмову.

Щодо затвердження проєкту землеустрою

Статтю 59 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» доповнено нормою, що рішення ради щодо безоплатної передачі земельної ділянки комунальної власності у приватну власність (крім земельних ділянок, що перебувають у користуванні громадян, та випадків передачі земельної ділянки власнику розташованого на ній жилого будинку, іншої будівлі, споруди) приймається не менш як двома третинами голосів депутатів від загального складу ради.

Таким чином, наразі потрібно чітко розмежувати земельні ділянки на 2 категорії:

які передаються безоплатно з комунальної власності у приватну власність — в цьому випадку необхідно 2/3 голосів депутатів від загального складу ради. Однак 2/3 стосується лише остаточного рішення про затвердження землевпорядної документації та передачі у власність. Надання дозволу на розробку землевпорядної документації не регулюється цією нормою;

які передаються безоплатно з комунальної власності у приватну власність та перебувають у користуванні громадян або на земельній ділянці розташований житловий будинок, інша будівля чи споруда, яка належить громадянину, що звернувся з клопотанням про передачу земельної ділянки, а також земельні ділянки, право на які виникло раніше. В цих випадках для прийняття рішення про передачу у власність достатньо звичайної більшості голосів депутатів відповідної ради.

Генеральний директор Сергій Шаршов

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі