Теми статей
Обрати теми

Реєстр ТГ: стисло про головне

Брусенцова Яна, директор Департаменту видань для публічно-правової сфери, головний редактор видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», юрист
Останні декілька місяців колектив нашої редакції був залучений до проведення тренінгів в рамках одного проєкту. Під час роботи з учасниками на цих заходах для себе зробили відкриття, що ще не всі розуміють, що таке реєстр територіальної громади, які він працює, для чого він і хто має права доступу до бази даних такого реєстру. От і вирішили стисло про це нагадати, а також поділитися досвідом ваших колег, які навіть положення про такий реєстр вже прийняли.

Нагадаю, ще 11.12.2003 Парламентом прийнято Закон України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» (набув чинності 15.01.2004), яким визначено, що, зокрема, громадяни України зобов’язані протягом 30 календарних днів після зняття з реєстрації місця проживання та прибуття до нового місця проживання зареєструвати своє місце проживання. Батьки або інші законні представники зобов’язані зареєструвати місце проживання новонародженої дитини протягом трьох місяців з дня державної реєстрації її народження. Функції реєстрації місця проживання на той час виконували територіальні органи Державної міграційної служби України.

З набуттям чинності Законом України від 10.12.2015 № 888-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг» повноваження у сфері реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання фізичних осіб було делеговано ОМС (зокрема виконавчому органу місцевої ради) — органу реєстрації). Відправною точкою для початку здійснення цих повноважень стало 01.04.2016.

У свою чергу 02.03.2016 Урядом було затверджено постанову № 207 «Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру», якою наразі керуються ОМС під час здійснення означених делегованих повноважень.

Для здійснення обліку міграції населення та встановлення точної кількості осіб, що проживають на певній території, ОМС запроваджено автоматизовану систему — Реєстр територіальної громади (далі — РТГ), основна ідея якої спрямована, зокрема, на створення єдиного інформаційного простору. РТГ — це база даних, призначена для зберігання, обробки та використання інформації відповідно до вимог законодавства України для обліку осіб, які проживають на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці. Тобто це інформація про осіб, місце проживання яких зареєстроване на певній території. Основним завданням сьогодення є наповнення РТГ актуальною інформацією. Це надасть можливість перевірити факт реєстрації чи зняття з реєстрації місця проживання особи за адресою в межах громади. РТГ наповнюється щоденно. Змінюючи реєстрацію місця проживання, реєструючи місце проживання особи, орган реєстрації вносить зміни та оновлює дані в Реєстрі.

Проте, залишається відсоток жителів громади, дані яких змінились: наприклад, змінилось прізвище у зв’язку з одруженням, змінено паспорт громадянина України, але інформація в реєстрі залишилась попередньою. Також непоодинокими є ситуації, коли відомості про зареєстроване місце проживання малолітніх та неповнолітніх дітей в РТГ майже відсутні.

Враховуючи означене вище, органам місцевого самоврядування необхідно закцентувати увагу на тому, щоб забезпечити максимальне наповнення реєстру коректними та повними даними щодо осіб, які проживають в межах територіальної громади.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі