Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Як правильно визначити кількість депутатів, якщо нормою визначено вимогу — 2/3 від загального складу ради, за умови, що загальний склад ради становить 26 депутатів? Особливо актуальним є питання під час прийняття окремих рішень із земельних питань

Брусенцова Яна, директор Департаменту видань для публічно-правової сфери, головний редактор видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», юрист
Як правильно визначити кількість депутатів, якщо нормою визначено вимогу — 2/3 від загального складу ради, за умови, що загальний склад ради становить 26 депутатів? Особливо актуальним є питання під час прийняття окремих рішень із земельних питань.

Навколо того, як правильно порахувати ті 2/3 від загального складу ради, часто точаться суперечки: якими правилами керуватися (арифметичними, якщо після коми після цілого числа стоять цифри від 5 до 9, то до цілого числа перед комою додаємо одиницю, а якщо після коми маємо числа від 1 до 4 включно, то залишаємо те ціле число, яке маємо до коми)? Та чи діє це правило і під час визначення кількості депутатів? На нашу думку, ні.

Давайте на реальній нормі підтвердимо свою думку. Так, зокрема, абз. 2 ч. 2 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» визначено, що рішення ради щодо безоплатної передачі земельної ділянки комунальної власності у приватну власність (крім земельних ділянок, що перебувають у користуванні громадян, та випадків передачі земельної ділянки власнику розташованого на ній жилого будинку, іншої будівлі, споруди) приймається не менш як двома третинами голосів депутатів від загального складу ради. Ключовим тут є деталізація у формі «НЕ МЕНШ». Отже, якщо враховувати, що загальний склад ради становить 26 депутатів, провівши арифметичні розрахунки, отримуємо: 17,333... Якщо враховувати, що для прийняття рішення радою повинні мати саме НЕ МЕНШЕ 2/3 від 26, то це все ж таки буде округлення до 18. Оскільки, якщо керуватися загальноприйнятими арифметичними правилами при округленні й округлити до 17, то по факту отримаємо менше 2/3 від 26.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі