Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Чи враховується при голосуванні відповідно до абз. 2 ч. 2 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування» голос голови, якщо йдеться про дві третини саме загального складу ради?

Брусенцова Яна, директор Департаменту видань для публічно-правової сфери, головний редактор видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», юрист
Чи враховується при голосуванні відповідно до абз. 2 ч. 2 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування» голос голови, якщо йдеться про дві третини саме загального складу ради?

В абз. 2 ч. 2 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі — Закон) зазначається: рішення ради щодо безоплатної передачі земельної ділянки комунальної власності у приватну власність (крім земельних ділянок, що перебувають у користуванні громадян, та випадків передачі земельної ділянки власнику розташованого на ній жилого будинку, іншої будівлі, споруди) приймається не менш як 2/3 голосів депутатів від загального складу ради. У свою чергу, ч. 5 ст. 12 Закону визначено: на сільських, селищних, міських голів поширюються повноваження депутатів рад, передбачені законом про статус депутатів рад, якщо інше не встановлено законом. Так, ч. 1 ст. 19 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» встановлює: депутат місцевої ради користується правом ухвального голосу з усіх питань, що розглядаються на засіданнях ради. Кожний депутат місцевої ради у раді має один голос. Крім того, абз. 1 ч. 2 ст. 59 Закону передбачає: рішення ради приймається на її пленарному засіданні після обговорення більшістю депутатів від загального складу ради, крім випадків, передбачених Законом. При встановленні результатів голосування до загального складу сільської, селищної, міської ради включається сільський, селищний, міський голова, якщо він бере участь у пленарному засіданні ради, і враховується його голос. Отже, голос голови зараховується так само, як і голос депутата ради.

Хоча абз. 2 ч. 2 ст. 59 Закону можна трактувати і по-іншому, з точки зору прямої прив’язки лише до саме загального складу ради, яким його визначає Виборчий кодекс України.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі