Теми статей
Обрати теми

Щодо перегляду старостинських округів

Міністерство розвитку громад та територій України
Лист від 13.09.2021 № 1/34.2/3291-21

Народному депутату України Д. Ю. ШПЕНОВУ

Шановний Дмитре Юрійовичу!

<...> Міністерство розвитку громад та територій України <...> повідомляє.

1. Відповідно до частини четвертої статті 541 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі – Закон № 280) старостинський округ утворюється відповідною сільською, селищною, міською радою у складі одного або декількох населених пунктів (крім адміністративного центру територіальної громади), на території якого (яких) проживає не менше 500 жителів.

Згідно зі статтею 371 Закону № 280 до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належить делеговане повноваження щодо формування та ведення реєстру територіальної громади відповідно до закону.

Законом України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» (статті 3, 112, 113) визначено, що реєстр територіальної громади – база даних, призначена для зберігання, обробки, використання визначеної цим Законом інформації, що створюється, ведеться та адмініструється органом реєстрації для обліку осіб, які проживають на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

Орган реєстрації (виконавчий орган сільської, селищної або міської ради, сільський голова) для потреб реєстрації місця проживання відповідно до цього Закону формує та веде реєстр територіальної громади. Орган реєстрації є розпорядником відповідного реєстру територіальної громади (стаття 112).

До реєстру територіальної громади вносяться: дані про особу; ПІБ; дата та місце народження; місце проживання; відомості про громадянство; унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (якщо така інформація внесена до паспорта громадянина України); дата реєстрації місця проживання; прізвище, ім’я та по батькові представника, якщо він діє від імені особи, та відомості про документ, що посвідчує повноваження представника; інформація про попереднє місце проживання; дата зняття з реєстрації місця проживання (після вибуття особи); найменування органу реєстрації, прізвище, ім’я, по батькові та посада особи, яка вносила записи до реєстру.

Таким чином, беручи до уваги, що Законом № 280 не конкретизовано це питання, при визначенні чисельності жителів, які проживають у межах населених пунктів потенційного старостинського округу, рекомендується використовувати дані реєстру відповідної територіальної громади.

2. Відповідно до Розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 14.07.2021 № 1638-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку інституту старост» сільським, селищним, міським радам необхідно у тримісячний строк із дня набрання чинності цим Законом забезпечити утворення старостинських округів відповідно до статті 541 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

При цьому рекомендується, якщо староста був затверджений до набрання чинності Законом, а старостинський округ не змінює межі, то перепризначення не потрібне. У випадках, якщо округ змінює межі, то процедура затвердження старости має відбуватися за новими правилами.

З повагою, Заступник Міністра В’ячеслав НЕГОДА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі