Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Наша рада налічує три старостинські округи, крім адмінцентру. Закон України № 1638 передбачає, що в старостинському окрузі має бути не менше 500 жителів. Один округ налічує 300 жителів. Якщо вирішувати питання приєднання до іншого старостинського округу, то потрібно проводити обговорення лише в «маленькому» старостинському окрузі чи разом із тим, до якого приєднується?

Брусенцова Яна, директор Департаменту видань для публічно-правової сфери, головний редактор видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», юрист
Наша рада налічує три старостинські округи, крім адмінцентру. Закон України № 1638 передбачає, що в старостинському окрузі має бути не менше 500 жителів. Один округ налічує 300 жителів. Якщо вирішувати питання приєднання до іншого старостинського округу, то потрібно проводити обговорення лише в «маленькому» старостинському окрузі чи разом із тим, до якого приєднується?

Із цього запитання випливає, що громада вирішила утворити старостинські округи, які б налічували не менше 500 жителів. У зв’язку з тим, що в громаді вже було утворено раніше старостинські округи, з’ясувалося, що один із них становить менше 500 жителів, і рада приймає рішення приєднати «маленький» старостинський округ, як розумію, до суміжного. Із запитання також стає зрозуміло, що рада вирішила дотримуватися повною мірою процедури, яка визначена в оновленій ст. 541 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», та провести громадське обговорення кандидатури старости в новому, так би мовити, утворенні, яке було сформовано після, за фактом, поєднання одного старостинського округу з іншим.

Яким же чином здійснювати в ньому громадське обговорення? Відповідь містить сама ст. 541 вказаного законодавчого акта, яка визначає, що староста затверджується сільською, селищною, міською радою на строк її повноважень за пропозицією відповідного сільського, селищного, міського голови, що вноситься за результатами громадського обговорення (громадських слухань, зборів громадян, інших форм консультацій із громадськістю), проведеного у межах ВІДПОВІДНОГО СТАРОСТИНСЬКОГО ОКРУГУ. Тобто обговорення має відбутися в межах усього новоутвореного округу, а не лише в межах тієї частини, яку приєднали.

Інші варіанти є неможливими навіть у силу того, що законодавець передбачає певну кількість голосів, якими має бути підтримано ту чи іншу кандидатуру старости на обговореннях, а вона вираховується від загальної кількості жителів відповідного (ЦІЛОГО) округу, які мають право голосу, а не його частини (йдеться про округ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі