Теми статей
Обрати теми

Рекомендації щодо внесення до ЄДР юросіб відомостей про кінцевих бенефіціарних власників

Міністерство юстиції України
Лист від 20.09.2021 № 82310/8.4.4/32-21

З метою формування єдиної практики застосування положень законодавства у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань Міністерство юстиції України направляє рекомендації щодо питань, пов’язаних із внесенням до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань (далі — Єдиний державний реєстр) відомостей про кінцевих бенефіціарних власників (далі — КБВ) юридичної особи, зокрема на підставі посвідок про тимчасове або постійне проживання, оформлених із застосуванням засобів Єдиного державного демографічного реєстру.

З аналізу положень Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» (далі — Закон про реєстрацію) можна дійти висновку, що для встановлення відомостей про КБВ юридичної особи та внесення їх до Єдиного державного реєстру державному реєстратору разом із відповідною заявою щодо державної реєстрації мають бути подані, зокрема, такі документи, як:

— структура власності за формою та змістом, визначеними відповідно до законодавства;

— нотаріально засвідчена копія документа, що посвідчує особу, яка є КБВ юридичної особи, — для фізичної особи — нерезидента та, якщо такий документ оформлений без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру, — для фізичної особи — резидента.

Відповідно до пункту 9 частини другої статті 9 Закону про реєстрацію в Єдиному державному реєстрі про КБВ міститься, зокрема, інформація про серію та номер паспорта громадянина України або паспортного документа іноземця. Зазначена інформація вноситься до Єдиного державного реєстру із заповненої заявником заяви щодо державної реєстрації юридичної особи, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 18 листопада 2016 року № 3298/5, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 18 листопада 2016 року за № 1500/29630 (зі змінами).

Відповідно, дані, зазначені в заяві щодо державної реєстрації, мають бути підтверджені даними з документів, які подаються разом із вказаною заявою.

Ураховуючи викладене вище, оскільки положеннями пункту 9 частини другої статті 9 Закону про реєстрацію передбачено наявність в ЄДР даних про серію та номер паспорта громадянина України або паспортного документа іноземця та, відповідно, вказані дані вносяться з поданої заяви щодо державної реєстрації, то і документом, що подається разом із вказаною заявою, має бути той документ, реквізити якого вказані у заяві, а отже, нотаріально засвідчена копія паспорта громадянина України (якщо він оформлений без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру) або паспортного документа іноземця.

Просимо вищезазначену інформацію терміново довести до відома суб’єктів державної реєстрації та провести відповідну роз’яснювальну роботу.

Перший заступник Міністра Євгеній ГОРОВЕЦЬ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі