Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Чи має право голова ТГ бути кінцевим бенефіціаром юридичної особи приватного права, не керівником, за умови, що він не отримує прибуток від цієї юридичної особи?

Мацокін Андрій, головний редактор всеукраїнського видання «Держслужбовець» і спецвипуску «Юридичні практики»
Чи має право голова ТГ бути кінцевим бенефіціаром юридичної особи приватного права, не керівником, за умови, що він не отримує прибуток від цієї юридичної особи?

Закон України від 14.10.2014 № 1700-VII «Про запобігання корупції» (далі — Закон № 1700) містить обмеження на зайняття, зокрема, підприємницькою діяльністю, вимогу передати в управління іншій особі підприємства та корпоративні права, і заборону входити до складу правління, виконавчих чи контрольних органів; наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку.

Якщо ми кажемо про те, що особа є саме кінцевим бенефіціаром підприємства, організації тощо, то нас буде цікавити друга вимога, яка стосується саме передачі корпоративних прав.

Перше обмеження стосується сумісництва та суміщення роботи на певній посаді з іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової та творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики зі спорту) або підприємницькою діяльністю. У запитанні читача про це не йдеться.

Наступне обмеження стосується заборони входження до складу (якщо інше не передбачено Конституцією або законами України): правління; інших виконавчих чи контрольних органів; наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку. І тут йдеться саме про зайняття посади в правлінні, бо відповідно до правової позиції Конституційного Суду України лише «будь-яка робота, яка здійснюється «на постійній основі», виключає її поєднання з певними посадами в органах державної влади та органах місцевого самоврядування, які передбачають роботу на такій самій постійній основі, зокрема на посадах керівників органів виконавчої влади» (абз. 14 п. 2 мотивувальної частини Рішення від 04.07.2002 № 14-рп/2002).

Антикорупційна норма, зазначена нами другою, стосується посадової особи як кінцевого бенефіціара і містить умову запобігти виникненню конфлікту інтересів та вимагає протягом 60 днів після призначення (обрання) конкретної особи на посаду передати в управління іншій особі належні підприємства та корпоративні права в порядку, встановленому законом. До речі, перебування господарської організації у процесі припинення не позбавляє особу корпоративних прав, зокрема, права на отримання активів у разі ліквідації та права управління!

Корпоративні права — права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) цієї організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами (ст. 167 Господарського кодексу України).

Відповідно до норм Закону України від 06.12.2019 № 361-IX «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» кінцевий бенефіціарний власник — будь-яка фізична особа, яка здійснює вирішальний вплив (контроль) на діяльність клієнта та/або фізичну особу, від імені якої проводиться фінансова операція.

Для юридичних осіб — це будь-яка фізична особа, яка здійснює вирішальний вплив на діяльність юридичної особи (в тому числі через ланцюг контролю/володіння).

Тож зазначені на початку консультації вимоги антикорупційного законодавства забороняють

займатися підприємницькою діяльністю, займати посади в органах управління організаціями, що мають на меті отримання прибутку, проте не обмежують права посадових осіб на володіння корпоративними правами (які вони мають передати в управління іншим особам).

Таким чином, сьогодні будь-яка особа, уповноважена на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, може мати у власності корпоративні права і виступати кінцевим бенефіціаром будь-яких компаній.

Це можна підтвердити, якщо ми пригадаємо процедуру заповнення декларації. Там є розділ, де зазначаються відомості про юридичних осіб, трасти або інші подібні правові утворення, кінцевим бенефіціарним власником (контролером) яких є суб’єкт декларування або члени його сім’ї.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі