Теми статей
Обрати теми

Новації в декларуванні. Найкоротший огляд

Мацокін Андрій, головний редактор всеукраїнського видання «Держслужбовець» і спецвипуску «Юридичні практики»
НАЗК затвердило нову форму декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та порядок її заповнення і подання. Новація передбачена наказом НАЗК від 23.07.2021 № 449/21, який набере чинності з 01.12.20211. У цій статті дамо короткий огляд нововведень.

1 Наказ № 449/21.

Наказом № 449/21 затверджено власне нову Форму декларації і Порядок заповнення та подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування2. Зазначимо самі суттєві зміни.

2 Порядок.

1. Відтепер декларація складається з вісімнадцяти розділів, в яких суб’єкт декларування зазначає інформацію про себе, членів своєї сім’ї, інших осіб та об’єкти декларування.

2. Найбільша новація стосується видів декларацій. У формі їх передбачено всього ТРИ:

щорічна;

при звільненні (охоплює період, який не був охоплений раніше поданими деклараціями);

кандидата на посаду особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (за минулий рік).

3. Декларація при звільненні подається не пізніше 30 календарних днів із дня припинення діяльності.

4. У формі декларації в розділі «Нематеріальні активи» з’явився новий пункт «КРИПТОВАЛЮТА»!

5. Доходи різних видів, отримані від одного джерела, зазначаються окремо.

6. У розділі 13 «Фінансові зобов’язання»:

— фактично, за кожним видом фінансових зобов’язань визначений певний «фінансовий поріг» у вигляді розміру прожиткового мінімуму;

— серед зобов’язань з’явилися фінансові зобов’язання, у тому числі за договорами лізингу.

7. І відомості про видатки, і відомості про будь-які інші правочини також отримали певний «фінансовий поріг» у вигляді розміру прожиткового мінімуму.

8. У розділі «Робота за сумісництвом суб’єкта декларування» тепер зазначаються відомості про посаду чи роботу, що виконується або виконувалася суб’єктом декларування за сумісництвом у звітному періоді незалежно від її тривалості та оплатності.

Якщо дуже коротко, то побачимо ось саме таку картину, але якщо ви хочете ознайомитися з новаціями більш детально, то загляніть у спецвипуск «Юридичні практики» до цього номеру «Місцевого самоврядування» і на с. 7. Там я підготував для вас, шановні читачі, більш детальну інформацію за кожною новацією.

Наостанок ще раз наголошу пра тому, що зміни набудуть чинності саме з 01.12.2021, а не з 01.01.2022. Тож до заповнення декларації «по-новому» залишилося не так багато часу. І тому дуже рекомендую запастися терпінням та розібратися із змінами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі