Теми статей
Обрати теми

Власник майна не може бути обмежений у доступі до інформації про власне майно та зареєстрованих у ньому

Роз’яснення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

До Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини надійшов запит Департаменту з питань реєстрації Виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) стосовно правомірності надання власнику житла інформації про прізвища, ім’я, по батькові зареєстрованих у його помешканні осіб.

Питання виникло під час аналізу органами реєстрації законодавства, а саме статті 113 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», що кореспондується з положеннями пункту 32 Правил реєстрації місця проживання, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 02.03.2016 № 207, якими встановлено заборону органу реєстрації передавати дані з реєстру територіальної громади третім особам з метою, не передбаченою цим Законом.

При цьому органи реєстрації помилково дійшли висновку, що власник житла в контексті відносин у сфері захисту персональних даних є третьою особою стосовно зареєстрованих в його помешканні осіб, та поклали на нього обов’язок отримання письмової згоди на доступ до їхніх персональних даних для отримання довідки про зареєстрованих в його власному помешканні осіб.

У зв’язку із цим зазначаємо, що до складу інформації про власне майно входить інформація про зареєстрованих у ньому осіб, зокрема прізвища, імена, по батькові таких осіб, дата здійснення реєстрації тощо.

В розумінні Закону України «Про захист персональних даних» інформацію щодо персональних даних осіб, чиє місце проживання зареєстровано за відповідною адресою, не може бути віднесено до конфіденційної інформації для власника такого майна.

Наголошуємо, власник майна не може бути обмежений у доступі до інформації про власне майно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі