Теми статей
Обрати теми

Щодо необхідності отримувати згоду на обробку персональних даних

Витяг із листа Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини від 03.03.2014 № 2/9-227067.14-1/НД-129

Статтею 11 Закону визначений перелік підстав для обробки персональних даних, однією з яких є згода суб’єкта персональних даних на обробку його персональних даних.

Виключення поняття «згода на обробку персональних даних» із Закону не позбавляє можливості використовувати інші механізми щодо забезпечення його застосування. Так, відповідно до пунктів 4 та 6 частини першої статті 23 Закону Уповноважений у сфері захисту персональних даних затверджує нормативно-правові акти у сфері захисту персональних даних у випадках, передбачених цим Законом, та надає рекомендації щодо практичного застосування законодавства про захист персональних даних, роз’яснює права та обов’язки відповідних осіб за зверненням суб’єктів персональних даних, володільців або розпорядників персональних даних, структурних підрозділів або відповідальних осіб з організації роботи із захисту персональних даних, інших осіб.

Відповідно до зазначених положень законодавства наказом Уповноваженого від 08.01.2014 р. № 1/02-14 «Про затвердження документів у сфері захисту персональних даних» (далі — наказ Уповноваженого) затверджено:

— Типовий порядок обробки персональних даних;

— Порядок здійснення Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини контролю за додержанням законодавства про захист персональних даних;

— Порядок повідомлення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про обробку персональних даних, яка становить особливий ризик для прав і свобод суб’єктів персональних даних, про структурний підрозділ або відповідальну особу, що організовує роботу, пов’язану із захистом персональних даних при їх обробці, а також оприлюднення вказаної інформації.

Зазначені нормативно-правові акти опубліковані на офіційному сайті Уповноваженого (http://www.ombudsman.gov.ua), до кожного з цих актів надано відповідні роз’яснення. Зокрема, у Роз’ясненнях до Типового порядку обробки персональних даних надано визначення поняття «згода на обробку персональних даних» та розтлумачено порядок її надання (отримання).

Так, згода суб’єкта персональних даних — добровільне волевиявлення фізичної особи (за умови її поінформованості) щодо надання дозволу на обробку її персональних даних відповідно до сформульованої мети їх обробки, висловлене у письмовій чи електронній формі.

Отже, володільцям та розпорядникам персональних даних отримувати згоду на обробку таких даних доведеться, зокрема, у тих випадках, коли існує потреба для обробки цих даних, а інші передбачені статтею 11 Закону підстави для обробки таких даних не поширюються на цей випадок обробки даних.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі