Теми статей
Обрати теми

Кроки, необхідні для забезпечення взаємозамінності старости й адміністратора ВРМ ЦНАП

Замфір Марина, експертка у сфері забезпечення надання адміністративних послуг населенню органами місцевого самоврядування
З метою наближення адміністративних послуг до жителів старостинського округу створюються віддалені робочі місця адміністраторів1 центрів надання адміністративних послуг2, в які інтегруються найбільш затребувані серед населення послуги. Роботу ВРМ забезпечують адміністратори ЦНАП або старости, в разі покладання на них рішенням місцевої ради окремих завдань адміністратора. Також в залежності від кількості населення, що проживає в старостинському окрузі, та відповідно до рішення органу, що утворив ЦНАП, роботу ВРМ можуть забезпечувати одночасно і староста, і адміністратор.

1 ВРМ.

2 ЦНАП.

Для забезпечення надання затвердженого рішенням місцевої ради переліку адміністративних послуг, який інтегрований на ВРМ адміністратора ЦНАП, уповноваженими посадовими особами органу місцевого самоврядування необхідно вжити наступних заходів:

Щодо адміністратора ВРМ ЦНАП:

передбачити в посадовій інструкції адміністратора ЦНАП надання інтегрованих на ВРМ груп адміністративних послуг (в тому числі, наприклад, уповноважити розпорядчим документом на здійснення державної реєстрації актів цивільного стану3).

Примітка. Варто нагадати, що п. 6 ч. 4 ст. 13 Закону України «Про адміністративні послуги» визначено, що основними завданнями адміністратора в тому числі є надання адміністративних послуг за рішенням органу, який прийняв рішення про утворення центру надання адміністративних послуг (таким органом є місцева рада).

Здійснення ДРАЦС є адміністративною послугою.

Також нагадуємо, що п. 3.2 Порядку ведення обліку і звітності про використання бланків свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану, а також їх зберігання, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 29.10.2012 № 1578/5, визначено, що у виконавчому органі сільської, селищної, міської (крім міст обласного значення) ради, ради об’єднаної територіальної громади відповідальною за зберігання бланків свідоцтв є посадова особа, що проводить державну реєстрацію актів цивільного стану, а також посадова особа, уповноважена на проведення державної реєстрації актів цивільного стану в населених пунктах об’єднаної територіальної громади (крім її адміністративного центру), на яких цей обов’язок покладено розпорядженням виконавчого органу або рішенням відповідної ради, про що повідомляється відділ державної реєстрації актів цивільного стану міжрегіонального управління, який забезпечує бланками свідоцтв цей виконавчий орган.

3 ДРАЦС.

Щодо старости:

— рішенням місцевої ради покласти на старосту окремі завдання адміністратора ЦНАП, конкретизувавши групи адміністративних послуг, які він буде надавати або сприятиме в їх наданні;

— внести відповідні зміни (як варіант: затвердити в новій редакції Положення про старосту);

— передбачити такі завдання також в посадовій інструкції (за її наявності).

Примітка. Важливо пам’ятати, що в частині сприяння в наданні адмінпослуг та безпосереднього їх надання староста буде підпорядкований керівнику ЦНАП (хоча це і не передбачено прямо на законодавчому рівні, але випливає із завдань, які потенційно можуть бути покладені на старосту в частині сфери адмінпослуг). Тому відповідний пункт щодо підпорядкування також має віднайти своє закріплення і в рішенні ради, і в Положенні про старосту.

Отже, для прикладу, якщо кількість населення, яке проживає в старостинському окрузі, близько 2 тис., залучивши до надання адміністративних послуг адміністратора ЦНАП та старосту, буде забезпечено безперервне надання послуг, у тому числі за рахунок взаємозамінності в разі відсутності однієї з посадових осіб (відпустка, хвороба тощо), що в свою чергу попередить виникнення соціальної напруги серед населення при отриманні адміністративних послуг.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі