Теми статей
Обрати теми

Про покладання повноважень щодо посвідчення довіреностей

Як з’ясувалося, в багатьох громадах відсутні рішення, якими би було уповноважено посадових осіб на посвідчення довіреностей, хоча по факту багато хто це здійснює. Нижче приводимо приклад такого рішення, форму якого було розроблено експертом в рамках проєкту «Підтримка належного врядування в об’єднаних громадах як складова реформи децентралізації», що виконується Координатором проєктів ОБСЄ в Україні у співпраці з Міністерством розвитку громад та територій за підтримки Місії США до ОБСЄ та урядів Німеччини, Норвегії та Литви.

img 1

img 2

Далі наводимо важливі моменти стосовно наведеного вище прикладу:

— приймається саме на сесії ради;

— має бути конкретизовано територію юрисдикції старости (конкретні населені пункти);

— вказується особа, яка буде здійснювати ці повноваження на час відсутності старости;

— конкретизується перелік довіреностей, які посадові особи ОМС не можуть посвідчувати.

На практиці часто ОМС не приймають окремих розпорядчих документів саме в частині цього повноваження, вважаючи його нотаріальною дією!

Це помилково! Має бути окремо прийняте рішення!

Посвідчення довіреності не є нотаріальною дією!

Посвідчення довіреності — це безкоштовна послуга, яка здійснюється:

— уповноваженими на такі дії посадовими особами органів місцевого самоврядування у населених пунктах, де немає нотаріусів;

— відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 40 Закону України від 02.09.1993 № 3425-XII «Про нотаріат».

Відповідно до п. 14 ст. 1 розд. V Інструкції про порядок обчислення та справляння державного мита, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 07.07.2012 № 811 (у редакції від 18.12.2005), за довіреності, посвідченні особами відповідно до ч. 3 ст. 245 Цивільного кодексу України, державне мито не сплачується.

Староста, як посадова особа ОМС, може бути уповноважений на такі дії, як посвідчення довіреностей!

Неуповноваження старости на вчинення означених дій окремим розпорядчим документом буде порушенням ст. 40 Закону України «Про нотаріат».

Посадовим особам ОМС, уповноваженим на посвідчення довіреностей, важливо також пам’ятати, що:

— вони не мають права посвідчувати довіреності на право розпорядження нерухомим майном; на управління і розпорядження корпоративними правами; на користування і розпорядження транспортними засобами (ч. 3 ст. 245 Цивільного кодексу України);

— довіреність на вчинення правочину, який відповідно до його змісту може бути вчинений лише особисто довірителем (наприклад, довіреність на вчинення заповіту або на подання повіреним до державної нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини), посадовою, службовою особою не посвідчується (п. 26 Порядку посвідчення заповітів і довіреностей, що прирівнюються до нотаріально посвідчених, затвердженого постановою КМУ від 15.06.1994 № 419);

— посвідчуються довіреності осіб, які САМЕ проживають у населених пунктах, де немає нотаріусів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі