Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Які документи слід зараз пред’явити одному з батьків для підтвердження роботодавцю того факта, що мати чи батько дитини не скористалися правом на додаткову соціальну відпустку?

Мацокін Андрій, головний редактор всеукраїнського видання «Держслужбовець» і спецвипуску «Юридичні практики»
Які документи слід зараз пред’явити одному з батьків для підтвердження роботодавцю того факта, що мати чи батько дитини не скористалися правом на додаткову соціальну відпустку?

Так. З 9 травня 2021 року традиційний порядок надання соцвідпустки на дітей Законом України від 15.04.2021 № 1401-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною» було змінено. Зокрема, зміни стосувалися оновлення переліку осіб, які мають право на таку додаткову оплачувану відпустку.

За нормами ст. 19 Закону України від 15.11.1996 № 504/96-ВР «Про відпустки» та ст. 1821 Кодексу законів про працю України, «одному з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або які усиновили дитину, <...> надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів».

Водночас із норм зазначених статей вбачається, що один із батьків дітей має право на додаткову соціальну відпустку за умови, що інший із батьків дітей у поточному календарному році не скористався своїм правом на таку відпустку. Але чинним законодавством не визначено конкретного переліку документів, які слід пред’явити одному з батьків для підтвердження того, що мати чи батько не скористалися правом на додаткову соціальну відпустку.

Тому, на нашу думку, роботодавцю може бути надано будь-який документ (наприклад, довідку від роботодавця, підтвердження, що особа має статус безробітного чи є ФОПом), належним чином оформлений та засвідчений в установленому порядку, яким би підтверджувалося, що іншому з батьків дітей не надавалася така соціальна відпустка.

Рішення про надання зазначеної соціальної відпустки приймається роботодавцем з урахуванням наданих документів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі