Теми статей
Обрати теми

Оклади ОМС: підвищено, але не всім!

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
28.07.2021 КМУ затвердив зміни до постанови КМУ від 09.03.2006 № 268 «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів»1. Внесені зміни втілились у постанові від 28.07.2021 № 7832, і вони дозволяють врегулювати умови оплати праці працівників ОМС, утворених в рамках адміністративно-територіальної реформи. Постанова № 783 набрала чинності 03.08.2021. Документ опубліковано в газеті «Урядовий кур’єр» від 03.08.2021 № 148 (7016). Що змінилось?

1 Постанова № 268.

2 Постанова № 783.

Основні зміни

По-перше.

Уряд установив, що у разі зменшення у зв’язку з прийняттям постанови № 783 розміру заробітної плати (без премії) в окремих працівників на час роботи на займаній посаді таким працівникам виплачують різницю між заробітною платою (без премії), визначеною за попередніми умовами оплати праці, та розміром заробітної плати, встановленим за новими умовами оплати праці. Таке зниження має місце і торкнулось лише старост, про що далі розповімо трохи детальніше.

По-друге.

КМУ рекомендував керівникам ОМС здійснювати виконання постанови № 783 виключно у межах фондів заробітної плати, передбачених у кошторисах відповідних органів.

Тобто підвищувати посадові оклади до рівня, зазначеного постановою № 783, наразі можна лише за рахунок економії фонду заробітної плати, яка не завжди має місце, або «дотягувати» за рахунок преміювання чи інших видів стимулюючих виплат, якщо вони встановлені. І тут треба зуміти не перевищити рамки вже прийнятого кошторису, який має бути виконаний.

Звичайно, така новина навряд чи порадує працівників ОМС, особливо тих, у кого підвищення досить відчутне з огляду на зміни, але поки маємо те, що маємо.

Постанова № 783 не визначає конкретної дати, з якої треба застосовувати нові оклади. Відтак діє загальне правило — з дня офіційного опублікування, і такою датою в нашому випадку є 03.08.2021.

По-третє.

Постановою № 783 викладено у новій редакції схеми посадових окладів посадовим особам ОМС залежно від віднесення міст, селищ, сіл до певних груп за чисельністю населення, приналежності міст та населених пунктів.

Зокрема, зміни торкнулись додатків 48 — 53, а також додатка 55. Тобто тих, хто належить до керівних працівників і спеціалістів апарату рад, а також службовців ОМС.

Зазначимо, що зміни торкнулись не лише окладів, але й деяких назв додатків, які трохи підкоректовані з огляду на адміністративно-територіальну реформу.

Наприклад, додаток:

додаток 51

відтепер має назву «Схема посадових окладів керівних працівників і спеціалістів департаментів, управлінь, відділів, інших виконавчих органів міських (крім мм. Києва та Севастополя), селищних, сільських рад» (раніше — Схема посадових окладів керівних працівників і спеціалістів департаментів, управлінь, відділів, інших виконавчих органів міських (крім мм. Києва та Севастополя) рад, виконавчих органів сільських, селищних рад, що представляють інтереси об’єднаних територіальних громад)

По-четверте.

Постанова № 268 завдяки змінам «втратила» додаток 54, який встановлював Схему посадових окладів керівних працівників і спеціалістів апарату сільських і селищних рад та їх виконавчих органів (крім сільських, селищних рад та їх виконавчих органів, що представляють інтереси об’єднаних територіальних громад).

Відтепер оклади керівних працівників і спеціалістів апарату сільських і селищних рад та їх виконавчих органів можна знайти у 50 та 51 додатках оновленої постанови № 268 (ср. ).

По-п’яте.

Підвищення торкнулось не всіх. Постанова № 783 «переглянула» найнижчі розміри окладів посадових осіб ОМС (провідному спеціалісту, спеціалісту I категорії, спеціалісту IІ категорії та спеціалісту) обласного та районного рівня виходячи з умов оплати праці, встановлених для державних службовців відповідних категорій і посад. Але для цих категорій осіб підвищення виявилось не таким суттєвим, як, певно, багатьма очікувалось (максимальне підвищення становить трохи більше 600 грн).

По-шосте.

Як ми вже зазначили на початку, постанова № 783 дещо збільшила оклади для старост у громадах з низькою чисельністю та водночас зменшила для старост у громадах з великою чисельністю населення. Така зміна також зможе порадувати не всіх.

Як зазначає Уряд3, це було зроблено:

3 Інформація розміщена за посиланням: www.kmu.gov.ua/news/decentralizaciya-vporyadkovano-umovi-oplati-praci-posadovciv-organiv-miscevogo-samovryaduvannya.

<...> у зв’язку із зміною ролі старости, як інституції, переглянуто розміри їх окладів <...>

Знайти інформацію про оклади старост можна у додатку 50 до постанови № 268.

Відтепер:

Посада

Місячний посадовий оклад у територіальних громадах із загальною чисельністю населення, гривень

понад 900 тис. осіб

понад 450 до 900 тис. осіб

понад 180 до 450 тис. осіб

понад 70 до 180 тис. осіб

понад 15 до 70 тис. осіб

до 15 тис. осіб

Староста

12700

12300

11900

11600

11200

10000

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі