Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Яка є відповідальність під час воєнного стану за неподання повідомлення про прийняття працівника на роботу?

В установі наказом установлено простій у роботі на період воєнного стану. У зв’язку з цим немає можливості подати Державній податковій службі повідомлення про прийняття працівника на роботу. Яка є відповідальність під час воєнного стану за неподання такого повідомлення про прийняття працівника на роботу?

Для відповіді на це запитання звернемося до самої Державної податкової служби. Як було зазначено в листі Департаменту з питань праці Державної служби України з питань праці від 28.03.2022 № 1340/4/4.1-ЗВ-22, роботодавець повинен мати підтвердження свого намагання подати повідомлення про прийняття працівника на роботу.

Отже…

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 № 413 «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу / укладення гіг-контракту», відповідно до частини третьої статті 24 Кодексу законів про працю України та частини першої статті 23 Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» Кабінетом Міністрів України встановлено, що повідомлення про прийняття працівника на роботу / укладення гіг-контракту подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою (крім повідомлення про прийняття на роботу члена виконавчого органу господарського товариства, керівника підприємства, установи, організації) та/або резидентом Дія Сіті до територіальних органів Державної податкової служби за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за формою згідно з додатком до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором та/або до початку виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом резидента Дія Сіті засобами електронного зв’язку з використанням електронного підпису відповідальних осіб, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу.

За відсутності технічної можливості подання повідомлення про прийняття працівника на роботу / укладення гіг-контракту засобами електронного зв’язку в електронній формі таке повідомлення подається у формі документа на папері згідно з додатком разом із копією в електронній формі.

У разі відсутності можливості в роботодавця, із незалежних від нього обставин, подати до органів Державної податкової служби України чи її територіального органу повідомлення про прийняття працівника на роботу роботодавець повинен мати підтвердження намагання вчинити такі дії.

Водночас у Державній податковій службі та її територіальних органах оголосили простій відповідно до наказу від 24.02.2022 № 243-о «Про встановлення простою у роботі Державної податкової служби України та її територіальних органах». Наказ був виданий на підставі Указу Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні».

Державна податкова служба на своєму сайті повідомила, що зупинила проведення документальних, фактичних та камеральних перевірок, розпочатих до 24 лютого 2022 року, на період по останній день календарного місяця (включно), у якому завершиться дія воєнного стану, введеного Указом Президента. Таке зупинення перериває строк перевірки та не потребує ухвалення будь-яких додаткових рішень контролюючим органом. Документальні, фактичні та камеральні перевірки, які мали розпочатися після 24 лютого 2022 року, переносяться на період по останній день календарного місяця (включно), у якому завершиться дія воєнного стану, введеного Указом. Перебіг строків, установлених ст. 86 та 56 Податкового кодексу України, зупинено на період по останній календарний день місяця (включно), у якому завершиться дія воєнного стану, введеного Указом.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі