Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Чи можна відмовити працівнику, який виїхав за кордон у зв’язку з введенням воєнного стану, у наданні відпустки?

Жінка з дитиною виїхали за кордон, коли почалася війна. Жінка працює у дитячому садку в Києві. Сьогодні директор цього садка повідомила: з дня, коли жінка виїхала за кордон, жодних виплат заробітної плати не буде, взяти відпустку неможливо. Це законно чи це просто свавілля саме директора цього садка?

Відповідь була надана Управлінням освіти Дніпровської районної в місті Києві в листі від 01.04.2022.

Отже…

Управління освіти Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації в межах повноважень розглянуло звернення від 29 березня 2022 року щодо виплати заробітної плати працівником, який виїхав за кордон, а також надання відпустки. За результатами розгляду повідомляємо.

Статтею 23 Закону України «Про освіту» передбачено автономію закладу освіти, тобто право суб’єкта освітньої діяльності на самоврядування, яке полягає в його самостійності, незалежності та відповідальності у прийнятті рішень.

Частиною першою статті 31 Закону України «Про дошкільну освіту» встановлено, що трудові відносини в системі дошкільної освіти регулюються законодавством України про працю, Законом України «Про освіту», цим Законом та іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них.

Через військову агресію Російської Федерації Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженим Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-ІХ, в Україні було введено воєнний стан строком на 30 діб. 15 березня 2022 року Верховна Рада України затвердила проєкт Закону України «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» від 14.03.2022 № 7168. Таким чином, воєнний стан в Україні продовжено до 25 квітня 2022 року.

Під час воєнного стану невикористані щорічні відпустки (основна чи додаткова) можуть бути надані працівнику за його заявою. Тому якщо працівник бажає їх використати, то може це зробити. Однак необхідно враховувати вимоги частини першої статті 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ (далі — Закон), відповідно до якого в період дії воєнного стану щорічна основна оплачувана відпустка надається працівникам тривалістю 24 календарні дні.

Законом також встановлено, що протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого частиною першою статті 26 Закону України «Про відпустки» (ср. ).

Щорічні додаткові відпустки за бажанням працівника можуть надаватися одночасно з щорічною основною відпусткою або окремо від неї (ст. 10 Закону України «Про відпустки»).

У випадку якщо для працівника проїзд до робочого місця неможливий, проте він може виконувати роботу дистанційно, для такого працівника може запроваджуватися дистанційний режим роботи відповідно до статті 602 Кодексу законів про працю України.

Працівнику, який тимчасово виїхав за кордон у зв’язку з військовою агресією, здійснюється виплата всіх належних сум у встановленому законодавством порядку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі