Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Якщо педагог має 1,5 ставки, чи можна без повідомлення про зміну істотних умов праці запропонувати 0,5 ставки педагогу з числа внутрішньо переміщених осіб?

Якщо педагог має 1,5 ставки, чи можна без повідомлення про зміну істотних умов праці запропонувати 0,5 ставки педагогу з числа внутрішньо переміщених осіб?

У запитанні йдеться про зміну істотних умов праці, тож звернемося до Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) та Закону України від 15.03.2022 № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі — Закон № 2136).

Відповідно до ч. 3 ст. 32 КЗпП у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці допускається зміна істотних умов праці при продовженні роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою.

Про зміну істотних умов праці — систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших — працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці.

Якщо колишні істотні умови праці не можуть бути збережені, а працівник не згоден на продовження роботи в нових умовах, то трудовий договір припиняється за п. 6 ст. 36 цього Кодексу.

Водночас ст. 3 Закону № 2136 зазначає, що в період дії воєнного стану норми ч. 3 ст. 32 КЗпП та інших законів України щодо повідомлення працівника про зміну істотних умов праці не застосовуються. Тому, на думку Мінекономіки, яку воно висловило у своєму роз’ясненні від 23.03.2022 на своєму сайті, за новими нормами працівники можуть бути попереджені про зміну істотних умов праці відразу після прийняття роботодавцем відповідного рішення про таку зміну, але не пізніше допуску до роботи зі зміненими умовами праці.

Водночас, за роз’ясненнями міністерства, працівники, які прямо не відмовилися від такої зміни істотних умов праці, але, наприклад,не можуть у зв’язку з воєнними діями переїхати у нове місцезнаходження підприємства, установи, організації, не можуть бути звільнені відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 36 КЗпП. Такі працівники можуть бути направлені у простій, відпустку без збереження заробітної плати або призупинити дію трудового договору.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі