Теми статей
Обрати теми

ДРС розробила законопроєкт про надання можливості ОМС змінювати ставки податків в умовах воєнного стану

Інформація з офіційного сайту Державної регуляторної служби України від 09.04.2022

ДРС розробила законопроєкт про надання можливості органам місцевого самоврядування змінювати ставки податків без дотримання строку, встановленого Податковим кодексом України, в поточному податковому періоді в умовах воєнного стану

Відповідно до пункту 12.3 статті 12 Податкового кодексу України сільські, селищні, міські ради та ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, в межах своїх повноважень приймають рішення про встановлення місцевих податків та зборів та податкових пільг зі сплати місцевих податків і зборів до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування встановлюваних місцевих податків та/або зборів, та про внесення змін до таких рішень.

В умовах воєнного чи надзвичайного стану органи місцевого самоврядування мають потребу в оперативній зміні ставок місцевих податків та зборів, встановленні пільг з їх сплати. Проте Податковий кодекс України дозволяє це зробити лише до 15 липня року, що передує бюджетному.

Громади матимуть реальну можливість оперативно реагувати на актуальну ситуацію і створювати відповідні податкові умови на власній території.

Нижче наводимо текст законопроєкту.

ПРОЕКТ

ЗАКОН УКРАЇНИ

«Про внесення змін до статті 12 Податкового кодексу України щодо

дозволу на встановлення місцевих податків та зборів, зміни їх ставок та

встановлення пільг в умовах воєнного стану»

I. У зв’язку з Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженим Законом України від 24.02.2022 № 2102-IX, Верховна Рада України постановляє:

пункт 12.3 статті 12 Податкового кодексу України (Відомості Верховної Ради України, 2011 р., № 13 — 17, ст. 112) доповнити пунктом 12.3.9 такого змісту:

«12.3.9. На період дії воєнного чи надзвичайного стану сільські, селищні, міські ради та ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, мають право прийняти рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів, а також зміну розміру їх ставок, чи надання податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів у поточному податковому періоді без дотримання строку, встановленого пунктом 12.3 цього Кодексу.

Рішення, прийняте на підставі цього пункту, набирає чинності не раніше, ніж через місяць після його опублікування та застосовується починаючи з 1 числа місяця, наступного після набрання чинності відповідним рішенням.

У разі введення воєнного чи надзвичайного стану в окремих місцевостях України положення цього підпункту поширюється виключно на представницькі органи територіальних громад відповідних адміністративно-територіальних одиниць, на території яких введено воєнний чи надзвичайний стан».

ІІ. Прикінцеві та перехідні положення

1. Цей Закон набирає чинності з дня його опублікування.

Тож відстежуємо долю зазначеної пропозиції ДРС.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі