Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо усного повідомлення керівника про евакуацію в іншу місцевість

У нашій установі оголошено простій, який оформлено наказом керівника з 1 березня. Я з дітьми виїхала на Вінниччину і в усній формі попередила про це керівника. Як з’ясувалося згодом, у табелі мені ставлять «НЗ» і не нараховують кошти, мотивуючи тим, що я виїхала. Чи правомірні дії мого керівництва?

У зв’язку з оголошенням воєнного стану на території України працівник змінив місце проживання і мав би повідомити роботодавця про причини своєї відсутності. Відповідні норми навіть рекомендують це зробити в письмовій формі із застосуванням відповідно до ст. 29 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) засобів електронного зв’язку та отримати від роботодавця повідомлення, що пояснення прийняті. Усних же форм повідомлення про відсутність на роботі бажано не використовувати, оскільки при розгляді будь-якого питання щодо дисциплінарного порушення працівника, зокрема й відсутності на роботі з поважних причин, до уваги беруться письмові пояснення працівника.

У цій ситуації в роботодавця відсутні письмові пояснення працівника щодо місця його перебування. Усні повідомлення немає можливості застосувати для прийняття управлінських рішень. Тож роботодавець має право табелювати відсутність працівника як такого, що відсутній з нез’ясованих причин. Відповідно в такому разі заробітна плата працівникові не нараховується.

В умовах воєнного стану та збройної агресії відсутність на роботі з причини порятунку життя та здоров’я власного або своїх дітей не може бути визнана як безпідставний невихід на роботу чи прогул. Тож у разі надання працівником письмових пояснень причини відсутності на роботі роботодавець визнає як поважні та має змінити позначки в табелюванні з «НЗ» на «І», тобто «інші причини неявки».

Щодо оплати праці в такому випадку потрібно зазначити, що вони в разі відсутності працівника з інших, хоча і поважних причин, можуть бути зазначені в колективному, трудовому договорі або в локальному акті роботодавця.

Щодо загальних питань оплати праці під час відсутності працівника в установі, то потрібно з’ясовувати, чи оголошувався працівникам простій або надавалася можливість виконання роботи дистанційно. Оплата праці, якщо не йдеться про оголошення простою, проводиться працівникам за виконану роботу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі