Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Чи може посадова особа місцевого самоврядування звільнитися за власним бажанням у строк, зазначений в її заяві?

Чи може посадова особа місцевого самоврядування звільнитися за власним бажанням у період правового режиму воєнного стану?

Відповідно до норм Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це роботодавця письмово за два тижні.

У разі коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до закладу освіти; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), роботодавець повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

Крім загальних підстав, передбачених КЗпП, служба в органах місцевого самоврядування припиняється на підставі та в порядку, визначених законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про службу в органах місцевого самоврядування» тощо.

Закон України від 15.03.2022 № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі — Закон № 2136) — це частина законодавства про працю, яке поширюється на посадових осіб місцевого самоврядування. Його норми, визначені в ст. 4 цього Закону, містять ще один випадок, за наяв ності якого працівник може розірвати трудовий договір за власною ініціативою у строк, зазначений у його заяві.

У зв’язку з веденням бойових дій у районах, в яких розташований орган місцевого самоврядування, та існуванням загрози для життя та здоров’я посадової особи місцевого самоврядування така особа може розірвати трудовий договір за власною ініціативою у строк, зазначений в її заяві (крім випадків примусового залучення до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану, залучення до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури).

Тож посадова особа органу місцевого самоврядування може розірвати трудовий договір у визначений нею строк із двох підстав:

у разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу за нормами ст. 38 КЗпП;

у разі існування загрози для життя та здоров’я посадової особи у зв’язку з веденням бойових дій у районах, в яких розташований орган місцевого самоврядування, за умовами Закону № 2136.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі