Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Поновлення на посаді директора закладу освіти

Директора було призначено на посаду у 2016 році без конкурсу, у 2018-му його було звільнено з посади. Зараз його поновлено на посаді відповідно до рішення суду. Яким чином його поновити та що саме повинно бути зазначено у строковому трудовому договорі? Чи потрібно вказувати умову щодо проходження конкурсу та на який строк він укладається?

На жаль, у зв’язку з тим, що кардинально змінилися умови призначення на посаду керівника закладу загальної середньої освіти з моменту звільнення та поновлення директора ЗЗСО, однозначну відповідь на ваше запитання важко дати. Водночас можемо порекомендувати таке.

1. Ви вже мали видати наказ про поновлення директора на посаді (підстава — відповідне рішення суду), в якому:

— було скасовано наказ про звільнення директора, яке суд визнав незаконним;

— допустили директора до роботи з дати видання наказу;

— зобов’язали працівника відділу кадрів поновити кадрові документи, а бухгалтерію — виплатити компенсацію за час вимушеного прогулу.

2. У зв’язку з тим, що відтепер обіймання посади керівника закладу має відбуватися відповідно до строкового трудового договору (умова Закону України «Про повну загальну середню освіту»), можна запропонувати після видання наказу про поновлення директора на посаді видати наказ про зміну умов праці відповідно до ст. 32 Кодексу законів про працю України (ср. ). У преамбулі такого наказу важливим є зазначити підставу зміни істотних умов праці, а саме зміну безстрокового договору на строковий. Підставою є вимоги Закону України «Про повну загальну середню освіту». Тут важливо пам’ятати про особливості трудових відносин в умовах воєнного стану. Так, за загальними правилами ч. 3 ст. 32 Кодексу законів про працю України про зміну істотних умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці. Водночас ч. 2 ст. 2 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» визначено, що в період дії воєнного стану норми ч. 3 ст. 32 Кодексу законів про працю України та інших законів України щодо повідомлення працівника про зміну істотних умов праці не застосовуються.

Тобто першим пунктом такого наказу має бути саме зміна безстрокового трудового договору на строковий.

Тепер щодо строку такого строкового трудового договору. Пам’ятаємо, що відповідно до ч. 9 ст. 9 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» в період дії воєнного стану сільський, селищний, міський голова може призначати осіб на посади та звільняти з посад в органах місцевого самоврядування, керівників комунальних підприємств, установ, організацій, що належать до сфери управління відповідного органу місцевого самоврядування, у порядку, визначеному ч. 5, 6 ст. 10 цього Закону, тобто без конкурсного відбору.

Але є одна пересторога відносно строку перебування на посаді особи, яку буде призначено на неї сільським, селищним, міським головою саме без конкурсного відбору: ч. 7 ст. 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» передбачається, що після припинення чи скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців з дня його припинення чи скасування, на посади державної служби, посади в органах місцевого самоврядування, посади керівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки, посади керівників комунальних підприємств, установ, організацій, на які особи призначені відповідно до абз. 1 ч. 5 цієї статті, оголошується конкурс. Граничний строк перебування особи на посаді, на яку її призначено відповідно до абз. 1 ч. 5 цієї статті, становить 12 місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану.

Ураховуючи все зазначене вище, можливі два варіанти під час видання наказу про зміну істотних умов праці:

Варіант перший

1. Директор повідомлений про зміну істотних умов праці.

2. Одним із пунктів такого наказу може бути вказано про те, що посаду директор обіймає на умовах безстрокового трудового договору до оголошення результатів конкурсу та призначення на посаду переможця конкурсу (це якщо буде прийнято рішення, що дійсно буде проводитися конкурс).

Варіант другий

1. Директор повідомлений про зміну істотних умов праці.

2. Якщо конкурс не планується проводитися, а буде використано можливості, надані сільському, селищному, міському голові ч. 9 ст. 9 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», тобто призначати на посаду без конкурсу, то тоді строком такого стокового трудового договору буде строк, зазначений з урахуванням вимог ч. 7 ст. 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану».

Ще раз наголошуємо, що це лише рекомендація!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі