Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Як відпустка без оплати впливатиме на страховий стаж?

Як відпустка без оплати впливатиме на страховий стаж?

Питання страхового стажу унормовує Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105 (далі — Закон № 1105).

Власне, страховий стаж — період, протягом якого особа підлягала страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісяця роботодавець або сама особа сплачували страхові внески в сумі не менше мінімального страхового внеску (ч. 1 ст. 21 Закону № 1105).

У свою чергу, мінімальний страховий внесок — певна сума коштів (добуток розміру мінімальної зарплати та розміру єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) на місяць, за який нараховують зарплату/дохід (п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону № 1105 та абз. 13 ст. 1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-IV)).

Отже, якщо працівник перебував у відпустці без збереження зарплати, то цей період йому не зарахують до страхового стажу, бо йому не нараховували зарплату і, як наслідок, роботодавець не нараховував і не сплачував ЄСВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі