Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Чи можна без конкурсу призначити на попередню посаду особу, яка звільнилася ще на початку війни?

На початку війни працівник органу місцевого самоврядування звільнився і виїхав за кордон. Зараз — повернувся. Чи можна зараз призначити його без конкурсу на ту ж саму посаду як такого, що звільнився під час дії воєнного стану? Ми маємо потребу в такому працівникові, саме на цій його посаді, яка на сьогодні вакантна.

Закон України «Про правовий режим воєнного стану» (абз. 1 ч. 10 ст. 10) дійсно передбачає, що особи, звільнені з посад служби в органах місцевого самоврядування у період дії воєнного стану, протягом одного року після припинення чи скасування воєнного стану можуть бути прийняті на рівнозначні або нижчі посади в органах місцевого самоврядування без проведення конкурсу. Але ситуація, яка описана в запитанні, не підпадає під дію зазначених вище норм саме на цей період, бо в цій нормі передбачається спрощений варіант прийняття на службу в органах місцевого самоврядування саме вже після припинення чи скасування воєнного стану, саме на рівнозначні або нижчі посади і саме протягом обмеженого періоду — року.

Механізм призначення особи на посаду без конкурсу в період дії воєнного стану передбачено ч. 5 ст. 10 зазначеного Закону. Ідеться про можливість призначення на посади сільського, селищного, міського голови відповідно до цих норм без конкурсного відбору.

Але при цьому зверніть увагу! Якщо посадова особа місцевого самоврядування, яка була призначена на посаду сільського, селищного, міського голови без конкурсного відбору, звільниться під час воєнного стану й захоче повернутися на службу протягом одного року після його припинення, то попередній механізм призначення на рівнозначну або нижчу посаду без конкурсного відбору на неї вже не поширюватиметься. Призначення такої особи відбуватиметься на загальних підставах, визначених нормами Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування».

Отже, в період дії воєнного стану є цілком можливим призначити без конкурсу на посаду в орган місцевого самоврядування працівника, який звільнився на початку війни та повернувся з-за кордону, якщо орган місцевого самоврядування дійсно має потребу в такому працівникові й зацікавлений у його прийнятті на попередню посаду, яка перебуває вакантною.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі