Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Чи можна без згоди працівника та без повідомлення про зміну істотних умов праці перевести його на нижчу посаду?

Чи можливо під час дії правового режиму воєнного стану перевести працівника виконавчого органу місцевого самоврядування на нижчу посаду без його згоди?

У цій ситуації передусім слід нагадати, що Законом України «Про службу в органах місцевого самоврядування» передбачено, що в разі необхідності, за згодою сторін, посадова особа місцевого самоврядування може бути переведена на рівнозначну чи нижчу посаду або посаду радника чи консультанта без конкурсного відбору.

Водночас ч. 1 ст. 1 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» передбачено, що цей Закон визначає, зокрема, особливості проходження служби в органах місцевого самоврядування, особливості трудових відносин працівників усіх підприємств, установ, організацій в Україні незалежно від форми власності, виду діяльності і галузевої належності (далі — працівники) у період дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану». Частиною третьою цієї ж статті визначено, що в період дії воєнного стану не застосовуються норми законодавства про працю, Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», інших законодавчих актів, що регулюють діяльність посадових осіб місцевого самоврядування в частині відносин, урегульованих цим Законом.

Частиною 1 ст. 3 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» передбачено, що в період дії воєнного стану роботодавець має право перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди (крім переведення на роботу в іншу місцевість, на території якої тривають активні бойові дії), якщо така робота не протипоказана працівникові за станом здоров’я, лише для відвернення або ліквідації наслідків бойових дій, а також інших обставин, що ставлять або можуть становити загрозу життю чи нормальним життєвим умовам людей, з оплатою праці за виконану роботу не нижче середньої заробітної плати за попередньою роботою. Частиною другою цієї ж статті, у свою чергу, уточнюється, що в період дії воєнного стану повідомлення працівника про зміну істотних умов праці та зміну умов оплати праці, передбачених ч. 3 ст. 32 та ст. 103 Кодексу законів про працю України, здійснюється не пізніше як до запровадження таких умов.

Враховуючи зазначене вище та спираючись на положення ст. 1 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», можна говорити про те, що роботодавець під час дії воєнного стану може перевести працівника на нижчу посаду без його згоди, але, обов’язково, з дотриманням при цьому умов, передбачених ст. 3 цього Закону, тобто — лише для відвернення або ліквідації наслідків бойових дій, а також інших обставин, що ставлять або можуть становити загрозу життю чи нормальним життєвим умовам людей.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі