Теми статей
Обрати теми

Щодо алгоритму дій державного реєстратора в разі зміни правового статусу «квартир, що мають окрему земельну ділянку та окремий вхід у 2-х чи більше квартирному будинку» на «житловий будинок»

Лист Міністерства юстиції України від 18.11.2022 № 109344/8.4.4/32-22

Міністерство юстиції України з метою забезпечення єдиної практики застосування законодавства суб’єктами державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень та у зв’язку з актуальністю питання щодо надання роз’яснення та рекомендацій стосовно алгоритму дій державного реєстратора в разі зміни правового статусу «квартир, що мають окрему земельну ділянку та окремий вхід у 2-х чи більше квартирному будинку» на «житловий будинок» інформує про таке.

Об’єкти нерухомого майна, такі як квартира у будинку квартирного типу та індивідуальний житловий будинок, є різними за типом об’єктами, що не можуть існувати фізично одночасно. При цьому слід звернути увагу на правову сторону в цих питаннях — об’єкт цивільних прав. У випадку, коли об’єктом цивільних прав є індивідуальний житловий будинок, то щодо цього будинку виникають права та обов’язки. Якщо об’єктом цивільних прав є квартира, то саме квартира, як частина від цілого, є самостійним об’єктом цивільних прав. Водночас сам житловий будинок, у якому є самостійні об’єкти цивільних прав, не може бути об’єктом цивільного обороту.

У випадку, коли мова йде про наявність квартир як об’єктів цивільних прав та бажання власника такої квартири «перевести» її в індивідуальний житловий будинок, потрібно вирішувати питання про «переведення» в цілому житлового будинку з усіма квартирами, розміщеними у ньому, у декілька (залежно від кількості квартир) індивідуальних житлових будинків.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі