Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Чи може начальник військової адміністрації населених пунктів укрупнити старостинські округи і прийняти на роботу інших старост

Чи може начальник військової адміністрації населених пунктів (далі — ВА НП), якому рішенням Парламенту передано повноваження відповідної сільської, селищної або міської ради згідно з ч. 2 ст. 10 Закону від 12.05.2022 № 389-VIII «Про правовий режим воєнного стану» (далі — Закон № 389<), укрупнити старостинські округи і прийняти на роботу згідно з тимчасовою структурю в ці округи інших старост? Питання обумовлене тим, що частина старост, затверджених відповідною місцевою радою до моменту повномасштабної російської збройної агресії проти України, під час тимчасової окупації території територіальної громади пішли на співпрацю з окупаційними військами та покинули межі України під час деокупації території, а частина старост добровільно склали свої повноваження та покинули територію громади у зв’язку із численними руйнуваннями житла та об’єктів інфраструктури. Необхідність укрупнення старостинських округів обумовлена тим, що територія територіальної громади частково перебуває у зоні бойових дій, засмічена вибухонебезпечними матеріалами, а отже, доступ до окремих населених пунктів громади ускладений.

Утворення старостинських округів, затвердження Положення про старосту, затвердження на посаду та звільнення з посади старости відповідно до п. 6-1 ч. 1 ст. 26 Закону України від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі — Закон № 280) належить до виключної компетенції сільської, селищної, міської ради.

Згідно з ч. 1 ст. 54-1 Закону № 280 староста затверджується сільською, селищною, міською радою на строк її повноважень за пропозицією відповідного сільського, селищного, міського голови, що вноситься за результатами громадського обговорення (громадських слухань, зборів громадян, інших форм консультацій з громадськістю), проведеного у межах відповідного старостинського округу.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі