Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Надійшло звернення голів кількох депутатських фракцій про намір скликати позачергову сесію міської ради 24 лютого і з проханням провести засідання у цей день. При цьому пленарне засідання вже призначене на 28 лютого. Чи можливо це, за умови, що посада міського голови не є вакантною, а вакантна лише посада секретаря?

Брусенцова Яна, директор Департаменту видань для публічно-правової сфери, головний редактор видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», юрист
Надійшло звернення голів кількох депутатських фракцій про намір скликати позачергову сесію міської ради 24 лютого і з проханням провести засідання у цей день. При цьому пленарне засідання вже призначене на 28 лютого. Чи можливо це, за умови, що посада міського голови не є вакантною, а вакантна лише посада секретаря?

Міський голова в силу закону володіє виключним правом скликати сесії. Свідченням того є п. 8 ч. 4 ст. 42, ч. 4 ст. 46 Закону України від 21.05.97 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі — Закон). Існують лише два випадки, коли сесія скликається не міським головою. Це коли він не скликає сесію: за пропозицією депутатів, виконавчого комітету (ч. 7 ст. 46 Закону); у передбачені строки (ч. 6 ст. 46 Закону). Тоді це здійснює секретар міської ради. А от у разі, якщо вже ані міський голова, ані секретар (нам в описаній ситуації не підходить) у двотижневий строк не скликають сесію на вимогу (пропозицію) депутатів, виконкому (які також мають бути належним чином оформлені, щонайменше так, як це визначено в Регламенті ради), або у разі, якщо такі посади є вакантними, сесія може бути скликана депутатами відповідної ради, які становлять не менш як одну третину складу ради, або постійною комісією ради.

Даний перелік випадків є вичерпним. Відтак ані Регламент ради, ані жоден інший акт не може дозволити скликати та проводити сесію без міського голови, крім вищезгаданих випадків.

Із змісту запитання можна припустити, що жоден із згаданих виключних випадків не настав: пленарне засідання призначено (будемо вважати, що жодних строків не було порушено); вакансія наявна тільки одна — це секретар.

За наявних обставин можлива лише пропозиція депутатів щодо скликання сесії міської ради, яка має бути адресована міському голові.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі