Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Чи може місцева рада прийняти рішення про саморозпуск (дострокове припинення власних повноважень), щоб потім було призначено позачергові вибори?

Брусенцова Яна, директор Департаменту видань для публічно-правової сфери, головний редактор видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», юрист
Чи може місцева рада прийняти рішення про саморозпуск (дострокове припинення власних повноважень), щоб потім було призначено позачергові вибори?

Варто зазначити, що:

ст. 26 Закону України від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі — Закон про місцеве самоврядування), що закріплює власні повноваження сільських, селищних, міських рад;

ст. 78 Закону про місцеве самоврядування, що регулює дострокове припинення повноважень місцевих рад, не містять права рад на прийняття рішення про дострокове припинення власних повноважень (саморозпуск).

Законом про місцеве самоврядування передбачено лише такі випадки дострокового припинення повноважень рад.

Перший. За рішенням, так би мовити, уповноваженої особи (територіальна громада через проведення місцевого референдуму, що сьогодні є нереалістичним; Верховна Рада України шляхом призначення позачергових виборів):

1) якщо рада прийняла рішення з порушенням Конституції України, Закону про місцеве самоврядування та інших законів, прав і свобод громадян, ігноруючи при цьому вимоги компетентних органів про приведення цих рішень у відповідність із законом (п. 1 ч. 1 ст. 78 Закону про місцеве самоврядування);

2) якщо сесії ради не проводяться без поважних причин у строки, встановлені Законом про місцеве самоврядування або рада не вирішує питань, віднесених до її відання (п. 2 ч. 1 ст. 78 Закону про місцеве самоврядування);

3) у передбачених законами України «Про військово-цивільні адміністрації», «Про правовий режим воєнного стану» (п. 3 ч. 1 ст. 78 Закону про місцеве самоврядування).

Частиною 4 ст. 78 Закону про місцеве самоврядування визначено, що за наявності підстав, передбачених наведеними вище пунктами 1, 2, рішення суду про визнання актів ради незаконними, висновків відповідного комітету Верховної Ради Верховна Рада України може призначити позачергові вибори сільської, селищної, міської, районної у місті ради. Питання про призначення Верховною Радою України позачергових виборів сільської, селищної, міської, районної у місті ради може порушуватись перед Верховною Радою України сільським, селищним, міським головою, головою обласної, Київської, Севастопольської міської державної адміністрації.

Зважайте, що відповідно до ч. 7 ст. 78 Закону про місцеве самоврядування місцева рада, щодо якої Верховна Рада України прийняла рішення про призначення позачергових виборів, продовжує діяти до обрання нового складу відповідної ради.

Другий (гіпотетичний та малоймовірний) — за фактом втрати можливості зібрати у раді кворум (більше половини депутатів від загального складу ради) у разі дострокового припинення повноважень відповідної кількості депутатів (ч. 6 ст. 45 Закону про місцеве самоврядування). Потрібно враховувати, що у радах, які формуються за пропорційною системою, вибулих депутатів заміщують особи, що є наступними у виборчих списках.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі