Теми статей
Обрати теми

Щодо надання роз’яснення стосовно оренди комунального майна та надання звіту про оцінку майна

Лист Фонду державного майна України від 10.06.2022 № 10-16-6843

У Фонді державного майна України (далі — Фонд) опрацьовано лист Вараської міської ради від 29.04.2022 № 4320-239-3110-36-04-22 та в межах повноважень повідомляємо.

Відповідно до Закону України «Про Фонд державного майна України» Фонд є центральним органом виконавчої влади із спеціальним статусом, що реалізує державну політику, зокрема, у сфері оренди державного майна.

Правові, економічні та організаційні відносини, пов’язані з передачею в оренду майна, що перебуває в державній та комунальній власності, майна, що належить Автономній Республіці Крим, а також передачею права на експлуатацію такого майна, та майнові відносини між орендодавцями та орендарями щодо господарського використання майна, що перебуває в державній та комунальній власності, майна, що належить Автономній Республіці Крим, регулюються нормами Закону України від 03 жовтня 2019 року № 157-IX «Про оренду державного та комунального майна» (далі — Закон про оренду).

Порядком передачі в оренду державного та комунального майна, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 03.06.2020 № 483 «Деякі питання оренди державного та комунального майна», яка набрала чинності 17 червня 2020 року (далі — Порядок), деталізовано окремі процедурні моменти передачі майна в оренду.

Законом про оренду встановлено, зокрема, що об’єкти державної та комунальної власності передаються в оренду за результатами проведення аукціону виключно в ЕТС (електронна торгова система), у тому числі аукціону, предметом якого є право на продовження договору оренди об’єкта згідно із статтею 18 Закону про оренду.

Слід зауважити, що виняток становлять орендарі, визначені статтею 15 Закону про оренду, які мають право оренди державного та комунального майна без проведення аукціону.

Відповідно до абзацу 2 частини першої статті 15 Закону про оренду право на отримання в оренду державного та комунального майна без проведення аукціону мають органи державної влади та органи місцевого самоврядування, інші установи і організації, діяльність яких фінансується за рахунок державного або місцевих бюджетів.

Відповідно до додатка № 1 до Порядку зазначені потенційні орендарі, які звернулися із заявою про оренду об’єкта з Переліку другого типу, надають інформацію про реєстрацію згідно з вимогами законодавства та її внесення органами державної податкової служби в установленому порядку до Реєстру неприбуткових організацій та установ (крім державних та комунальних підприємств у сфері культури і мистецтв).

Для забезпечення дотримання єдиних принципів ідентифікації неприбуткових організацій, ведення їх обліку та здійснення контролю контролюючими органами, проведення суцільного і вибіркового аналізу на виконання пункту 133.4 Податкового кодексу України запроваджений Реєстр неприбуткових установ і організацій. До Реєстру включаються неприбуткові організації — юридичні особи, які не є платниками податку на прибуток підприємств.

Згідно з підпунктом 12 пункту 1 статті 2 Бюджетного кодексу України бюджетні установи — органи державної влади, органи місцевого самоврядування, а також організації, створені ними у встановленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідно державного бюджету чи місцевого бюджету. Бюджетні установи є неприбутковими.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13.07.2016 № 440 «Про затвердження Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру» неприбутковим організаціям присвоюється ознака неприбутковості за відповідною структурою, зокрема (0031) — для бюджетних установ.

Таким чином, відповідно до абзацу 2 частини першої статті 15 Закону про оренду комунальні підприємства не мають права без проведення аукціону отримати в оренду комунальне майно.

Зазначаємо, що особи, які мають право на отримання майна без проведення аукціону, подають в ЕТС (електронна торгова система) заяву на оренду майна, внесеного до Переліку другого типу, згідно з Порядком.

Вимоги до заяви на оренду майна та перелік документів, що подаються разом із такою заявою, визначаються Порядком.

Відповідно до абзацу другого частини другої статті 17 Закону про оренду в разі передачі майна в оренду без проведення аукціону орендна плата визначається відповідно до Методики розрахунку орендної плати, яка затверджується Кабінетом Міністрів України щодо державного майна та представницькими органами місцевого самоврядування щодо комунального майна.

Відповідно до пункту 13 Методики розрахунку орендної плати за державне майно, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 28.04.2021 № 630, річна орендна плата за оренду нерухомого майна в розмірі 1 гривні встановлюється, зокрема, таким орендарям: органам державної влади, іншим бюджетним організаціям, закладам, установам, які повністю фінансуються з державного бюджету.

Заступник Голови Фонду Леонід АНТОНЄНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі