Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Які дії роботодавця після виходу директора ЗЗСО з відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, якщо на момент виходу дія договору припиняється?

Підкажіть, будь ласка, строковий трудовий договір директора школи закінчується 31.08.2022, але директор школи 14.02.2022 пішла у відпустку для догляду за дитиною до досягнення 3 років. Які дії управління освіти, коли директор вийде з декретної відпустки? Вона допрацьовує строк договору (до закінчення строкового трудового договору не допрацювала 6 місяців 17 днів) чи звільняється у зв’язку із закінченням строку дії строкового трудового договору?

Укладання строкового трудового договору — домовленість роботодавця з працівником про те, що останній працює на посаді певний строк. У разі якщо законодавство дозволяє (є відповідні норми), то дія строкового договору може бути продовжена на визначений законодавством строк. У разі якщо таких норм немає, то фактичне продовження трудових відносин може перерости в безстроковий трудовий договір.

Закінчення строку трудового договору передбачає припинення трудових відносин. У разі якщо законодавство дозволяє (або висуває певні умови), то з особою укладається новий строковий трудовий договір або переукладається старий на визначений законодавством строк, після чого знову трудові відносини припиняються. Перебування працівника у відпустці (зокрема, для догляду за дитиною) не є підставою припинення строку дії трудового договору та відновлення його після виходу працівника з відпустки. Чинним законодавством такого не передбачено.

Припинення строкового трудового договору у зв’язку із закінченням його строку регулюють норми трудового законодавства, яке не визначає таку підставу припинення як ініціативу роботодавця. Тож на звільнення за п. 2 ст. 36 КЗпП (закінчення строку трудового договору) не поширюється вимога трудового законодавства про заборону звільнення під час відпустки або тимчасової непрацездатності (як у разі звільнення з ініціативи роботодавця).

Водночас звільнення жінок, які мають дітей віком до трьох років, у зв’язку із закінченням строкового трудового договору допускається, але з обов’язковим працевлаштуванням; на період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору (ч. 3 ст. 184 КЗпП).

Згідно з п. 9 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.92 № 9 при розгляді справ про звільнення за п. 2 ст. 36 КЗпП судам при розгляді відповідних справ слід ураховувати, що звільнення з цих підстав жінок, які мають дітей віком до трьох років, проводять з обов’язковим працевлаштуванням. Не може бути визнано, що роботодавець виконав обов’язок щодо працевлаштування, якщо працівниці не була надана в тій же або іншій організації інша робота або не була запропонована робота, від якої вона відмовилась з поважних причин (наприклад, за станом здоров’я).

З урахуванням зазначеного, на момент закінчення строкового трудового договору слід запропонувати працівниці інший варіант працевлаштування. У разі відмови в роботодавця виникнуть підстави для звільнення.

Відповідь підготовлено в рамках проєкту DECIDE

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі