Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо назви посади завідувача філії ліцею

Яка є можливість введення посади завідувача філії, якщо філія — структурний підрозділ ліцею, а не опорної школи, а згідно з Типовими штатними нормативами ця посада має назву «завідувач філії опорної школи».

Із погляду нормативного забезпечення законів України «Про повну загальну середню освіту», «Про освіту» здобуття повної загальної середньої освіти на певному рівні забезпечують:

— початкова школа, що забезпечує здобуття початкової освіти;

— гімназія, що забезпечує здобуття базової середньої освіти;

— ліцей, що забезпечує здобуття профільної середньої освіти.

У складі закладів загальної середньої освіти можуть функціонувати такі внутрішні структурні підрозділи:

— дошкільний підрозділ (у складі початкової школи або гімназії);

— позашкільний підрозділ;

— пансіон (у складі ліцеїв, спеціальних закладів загальної середньої освіти та закладів спеціалізованої освіти);

— інші внутрішні структурні підрозділи.

Заклад загальної середньої освіти може мати у своєму складі філію (філії).

Із метою наближення місця навчання дітей до їхнього місця проживання у відповідному населеному пункті може утворюватися філія закладу освіти. Філія закладу освіти — це територіально відокремлений структурний підрозділ закладу освіти, що не має статусу юридичної особи та діє на підставі положення, затвердженого засновником відповідного закладу освіти на основі типового положення, що затверджується центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.

Повне найменування закладу загальної середньої освіти включає інформацію про його тип, територіальну належність (найменування адміністративно-територіальної одиниці за місцезнаходженням закладу) та організаційно-правову форму (для приватних і корпоративних закладів). Повне найменування закладу загальної середньої освіти може додатково містити інформацію про власну назву, номер закладу чи найменування засновника (засновників), а також про присвоєне закладу відповідно до вимог законодавства ім’я (псевдонім) суспільно-політичного і громадського діяча, захисника Вітчизни, діяча науки, освіти, культури та інших сфер суспільного життя.

Типове положення про філію закладу освіти, затверджене наказом Міністерства освіти і науки України від 06.12.2017 № 1568, визначає, що:

— штатний розпис філії є складовою штатного розпису закладу освіти (опорного закладу освіти), що розробляється і затверджується керівником закладу освіти (опорного закладу освіти) на підставі Типових штатних нормативів загальноосвітніх навчальних закладів, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 06.12.2010 № 1205;

— філію очолює завідувач.

Типові же штатні нормативи закладів загальної середньої освіти, які, зверніть увагу, затверджені на сім років раніше, поширюються на всі типи закладів загальної середньої освіти, в тому числі на опорні заклади загальної середньої освіти та їх філії (далі — школи).

Керівникам закладів надається право в разі виробничої необхідності змінювати штати окремих структурних підрозділів або вводити посади (крім керівних), не передбачені штатними нормативами для цього закладу, в межах фонду оплати праці, доведеного лімітними довідками на відповідний період. Заміна посад працівників може здійснюватися лише в межах однієї категорії (педагогічного, господарсько-обслуговуючого тощо) персоналу.

На підставі зазначених норм і строків ухвалення нормативних документів можна дійти такого висновку.

Освітнє законодавство не виділяє окремим типом закладу освіти опорний, а також не виділяє філію окремим структурним підрозділом лише опорного закладу освіти. Філія є частиною закладу освіти й її працівники є працівниками закладу освіти. Назва філії залежить від назви закладу освіти, яка відповідно до норм не містить вказівки зазначати, що засновник або уповноважений підрозділ визначив статус закладу як «опорний».

Підзаконні нормативні акти (постанови КМУ) не містять вимог щодо філій, а норми наказів профільного Міністерства містять застарілі вимоги, які не зовсім відповідають чинному законодавству.

Принцип верховенства права в ситуаціях, коли співіснують суперечливі норми одного ієрархічного рівня для юридичної практики, визначає такі формули (принципи): «закон пізніший має перевагу над давнішим», «закон спеціальний має перевагу над загальним», «закон загальний пізніший не має переваги над спеціальним давнішим».

Тож з урахуванням зазначеного та на підставі права керівника закладу освіти в разі виробничої необхідності змінювати штати окремих структурних підрозділів, не передбачені штатними нормативами для цього закладу, можна зазначити, що керівник закладу освіти може затвердити штатний розпис з посадою «завідувач філії», а не «завідувач філії опорної школи», бо це не є введенням посади, не передбаченої штатними нормативами.

Відповідь підготовлено в рамках проєкту DECIDE

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі