Теми статей
Обрати теми

Щодо надання відпусток вчителям закладів загальної середньої освіти під час дії воєнного стану

Витяг з листа Міністерства освіти і науки України від 13.05.2022 № 1/5133-22

Умови надання та тривалість щорічних основних відпусток регулюють Закон України «Про відпустки» та Порядок надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.97 № 346.

Особливості трудових відносин працівників усіх підприємств, установ, організацій в Україні незалежно від форми власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами, визначає Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136). У період дії воєнного стану не застосовуються норми законодавства про працю у частині відносин, врегульованих Законом № 2136.

Відповідно до статті 12 Закону № 2136 у період дії воєнного стану щорічна основна оплачувана відпустка надається працівникам тривалістю 24 календарні дні.

Законом № 2136 не заборонено у період дії воєнного стану надавати працівникам, які мають дітей, додаткову відпустку, що передбачена статтею 19 Закону України «Про відпустки».

При цьому відповідно до частини другої статті 12 Закону № 2136 у період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

Подовжена тривалість щорічної основної відпустки для педагогічних працівників закладів освіти не скасовується, а лише обмежується на період дії воєнного стану. Надання невикористаних у період дії воєнного стану днів щорічної відпустки переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану.

У разі неможливості надання невикористаних днів відпустки (у випадку, якщо почнеться новий навчальний рік) за бажанням працівника частина щорічної відпустки може бути замінена грошовою компенсацією згідно із статтею 24 Закону України «Про відпустки». При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні.

Також у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі невикористані дні відпусток відповідно до статті 24 Закону України «Про відпустки».

Водночас інформуємо, що у Верховній Раді України зареєстрований проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин» (реєстр. № 7251 від 05.04.2022), до якого Міністерство освіти і науки надавало свої зауваження стосовно внесення змін до статті 12 Закону № 2136 щодо зняття обмеження тривалості щорічної відпустки, що надається педагогічним і науково-педагогічним працівникам протягом періоду дії воєнного стану.

Відповідно до висновку Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів щодо включення до порядку денного проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин (реєстр. № 7251) пропонується абзац перший частини першої статті 12 Закону № 2136 викласти в такій редакції:

«1. У період дії воєнного стану надання працівнику щорічної основної відпустки за рішенням роботодавця може бути обмежено тривалістю 24 календарних дні за поточний робочий рік.».

Прийняття цього законопроекту дозволить надавати у період дії воєнного стану педагогічним працівникам щорічну основну відпустку повної тривалості.

Заступник Міністра Світлана ДАНИЛЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі