Теми статей
Обрати теми

Щодо ЗУ «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їх сімей»

Роз’яснення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини від 20.05.2022

18 травня 2022 року Президент України Володимир Зеленський підписав Закон України «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їх сімей», який був ухвалений Верховною Радою України в січні поточного року.

Закон визначає основи соціального та правового захисту громадян України, які позбавлені або були позбавлені особистої свободи окупаційною адміністрацією чи органами влади рф у зв’язку з громадською, політичною або професійною діяльністю таких осіб.

Крім того, Закон передбачає низку соціальних гарантій для таких осіб. Зокрема, особам, щодо яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, або членам їхніх сімей під час перебування такої особи в місцях несвободи надається щорічна державна грошова допомога. Одноразова державна грошова допомога надається особам, щодо яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їх звільнення. Крім цього, одноразова державна грошова допомога у разі загибелі (смерті) такої особи, смерть якої настала під час перебування в місцях несвободи, або смерті людини, звільненої з місць несвободи, протягом року після її звільнення, якщо смерть настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, нещасного випадку, повʼязаних з перебуванням у місцях несвободи, надається членам сімʼї, батькам чи утриманцям загиблої (померлої) особи.

Водночас документом на законодавчому рівні закріплено право таких осіб на отримання медичної та реабілітаційної, у тому числі психологічної, допомоги після їх звільнення, визначено гарантії відшкодування витрат на професійну правову допомогу, що надавалася таким особам для захисту їх прав і законних інтересів.

Ухвалення рішень з питань встановлення факту позбавлення особи особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України здійснюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику з питань тимчасово окупованих територій.

Із метою визнання осіб такими, що були позбавлені свободи внаслідок збройної агресії проти України, необхідно подати заяву до зазначеного центрального органу влади, надати докази, що підтверджують факт позбавлення свободи, витяг з Єдиного державного реєстру досудових розслідувань щодо наявності (відсутності) відомостей про кримінальне провадження щодо особи, а також повідомлення органів сил безпеки та сил оборони стосовно особи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі