Теми статей
Обрати теми

Порушення права на приватність при поширенні конфіденційних документів із використанням месенджерів

Витяг з Розділу I (Особисті права і свободи) Щорічної доповіді Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про стан додержання та захисту прав та свобод людини і громадянина України за 2021 рік

У положеннях статті 14 Закону № 2297 (ідеться про Закон України від 01.06.2010 № 2297-VI «Про захист персональних даних») визначено, що поширення персональних даних здійснюється за згодою суб’єкта персональних даних або у випадках, визначених законом, і лише (якщо це необхідно) в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

За результатами розгляду звернень громадян Уповноваженим фіксувались порушення володільцями та розпорядниками персональних даних прав осіб на приватність при їх поширенні з використанням месенджерів (пересиланні, оприлюдненні, наданні доступу до них тощо) документів, які містять конфіденційну інформацію про особу.

Приклад

До Уповноваженого у жовтні 2021 року надійшли звернення від двох громадян щодо недотримання вимог законодавства у сфері захисту персональних даних управліннями об’єднань співвласників багатоквартирних будинків шляхом:

публічного розміщення звернень мешканців ОСББ до Голови зазначеного об’єднання в групі месенджеру Viber з персональними даними заявників;

поширення в мобільному додатку, який використовувався одним із ОСББ для управління об’єднанням, копій документів, що містили персональні дані (прізвище, ім’я, по батькові, серія та номер паспорта, номер облікової картки платника податків, адреса місця проживання/реєстрації).

За цими фактами Уповноваженим вжито заходів щодо видалення персональних даних з публічного доступу, складено протоколи про адміністративні правопорушення та матеріали направлено до суду для розгляду та винесення відповідного рішення. Права заявників поновлено.

Порушення права на захист від неправомірного поширення персональних даних споживачів комунальних послуг

Відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 9 листопада 2017 року № 2189-VIII виконавець комунальної послуги зобов’язаний забезпечувати своєчасність надання, безперервність і відповідну якість комунальних послуг, а споживач зобов’язаний сплачувати за спожиті комунальні послуги.

У разі несплати споживачем за житлово-комунальні послуги виконавці часто вдаються до складання та оприлюднення списків боржників з метою примушення сплатити борг.

Зі звернень громадян та під час моніторингу ЗМІ Уповноваженим виявлялися непоодинокі факти порушення права на захист від неправомірного поширення персональних даних боржників та доступу третіх осіб до даних споживачів комунальних послуг.

Приклад

Під час моніторингу ЗМІ у червні 2021 році було виявлено інформацію щодо поширення КП «Стрийводоканал» та Стрийською міською радою персональних даних боржників шляхом розміщення інформації про адреси боржників та суми заборгованостей за водопостачання та водовідведення клієнтів КП «Стрийводоканал» на білбордах міста та на офіційній сторінці Стрийської міської ради в соціальній мережі Facebook.

У серпні 2021 року було встановлено факт оприлюднення списку боржників на офіційному сайті ПрАТ «АК «Київводоканал», в якому зазначено: номер особового рахунку; адресу (назва вулиці, номери будинку та квартири); район у місті Києві та суму заборгованості перед ПрАТ «АК «Київводоканал».

Щодо посадових осіб — порушників Уповноваженим складено протоколи про адміністративне правопорушення та матеріали направлено до суду.

Унаслідок вжитих Уповноваженим заходів неправомірне поширення персональних даних осіб було припинено, права громадян поновлено.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі