Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо виплати працівнику, який звільняється, компенсації за невикористані дні щорічної відпустки, якщо йому оголошувався простій

Як виплатити працівнику, який звільняється, компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки в частині нарахування сум та визначення кількості днів, якщо йому було оголошено простій протягом березня-квітня 2022 року?

На запитання відповідає Державна служба України з питань праці

Статтею 83 Кодексу законів про працю визначено, що в разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки.

Відповідно до статті 9 Закону України «Про відпустки» до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку (стаття 6 цього Закону), зараховується, зокрема, час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалися місце роботи (посада) та заробітна плата повністю або частково.

Порядок розрахунку середньої заробітної плати регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 № 100 «Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати» (далі — постанова № 100).

Абзацем 6 пункту 2 постанови № 100 визначено, що при обчисленні середньої заробітної плати з розрахункового періоду виключається час, протягом якого працівники згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не працювали i за ними не зберігався заробіток або зберігався частково.

До цього періоду належить час простою не з вини працівника, який оплачувався згідно з нормами статті 113 КЗпП України в розмірі не нижче двох третин установленої працівникові тарифної ставки (окладу).

Якщо під час розрахунку середньої заробітної плати для оплати компенсації за невикористані відпустки до розрахункового періоду потрапляє час простою, він виключається з розрахункового періоду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі