Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Чи можуть відправити у простій працівників, які вже перебувають на лікарняному?

За матеріалами Державної служби України з питань праці.

В умовах воєнного стану через небезпеку для життя і здоров’я працівників роботодавці оформляють простій, надають відпустку без збереження зарплати або з працівниками тимчасово призупиняють дію трудового договору.

На це звертають увагу у Східному міжрегіональному управлінні Держпраці.

Час простою не з вини працівника, в т. ч. на період карантину, оплачують з розрахунку не нижче від 2/3 тарифної ставки встановленого працівникові розряду, окладу (ст. 113 КЗпП).

Якщо працівнику на дату оголошення простою на підприємстві вже оформлено листок непрацездатності, то не вбачається правових підстав для оформлення йому в період тимчасової непрацездатності простою та коригування відповідної звітності та оплати.

У такому разі простій оформлюють із першого дня після закінчення тимчасової непрацездатності.

Також треба зважати, що допомогу по тимчасовій непрацездатності надають застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату зарплати в разі настання в неї страхового випадку.

Тож для оплати лікарняного важливим фактором є нарахування зарплати працівнику на дату настання страхового випадку (дату початку листка тимчасової непрацездатності).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі