Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо можливості використовувати електронний підпис, якщо працівник перебуває за кордоном

Працівник бюджетної установи після початку бойових дій виїхав за кордон, але продовжує віддалено виконувати свої посадові обов’язки. Зокрема, виникає потреба накладати на документи електронний цифровий підпис. Органи Казначейства попереджають, що будуть відстежувати IP-адресу пристрою, з якого було накладено підпис, і блокувати документи в разі використання електронного цифрового підпису з-за кордону. Просимо роз’яснити, чи є обмеження у використанні електронного цифрового підпису поза межами території України.

Відповідь було надано Міністерством цифрової трансформації України в листі від 02.06.2022 № 1/10-16-420-2022.

Отже…

Закон України «Про захист інформації в інформаційно-комунікаційних системах» (далі — Закон) регулює відносини у сфері захисту інформації в інформаційних, електронних комунікаційних та інформаційно-комунікаційних системах (далі — система).

Так, згідно із статтею 6 Закону власник системи надає користувачеві відомості про правила і режим роботи системи та забезпечує йому доступ до інформації в системі відповідно до визначеного порядку доступу.

Крім того, умови обробки інформації в системі визначаються власником системи відповідно до договору з володільцем інформації, якщо інше не передбачено законодавством (стаття 8 Закону).

Відповідно до пункту 1 Положення про Міністерство цифрової трансформації України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18 вересня 2019 року № 856, Мінцифри є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики, зокрема у сферах електронних довірчих послуг та електронної ідентифікації. Також Мінцифри забезпечує виконання функцій центрального засвідчувального органу.

Технічне та технологічне забезпечення виконання функцій центрального засвідчувального органу здійснюється адміністратором інформаційно-комунікаційної системи центрального засвідчувального органу — державним підприємством, яке належить до сфери управління головного органу в системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері електронних довірчих послуг (стаття 7 Закону України «Про електронні довірчі послуги»).

Так, за інформацією адміністратора інформаційно-телекомунікаційної системи центрального засвідчувального органу — державного підприємства «ДІЯ» (лист від 30.05.2022 № 6204/-09), з технічного погляду не існує обмежень у використанні електронного підпису як за межами України, так і на території України.

Водночас інформуємо, що Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 26 квітня 2022 року № 481 «Деякі питання організації роботи працівників субʼєктів господарювання державного сектору економіки на період воєнного стану», згідно з абзацом першим пункту 2 якої робота працівників, членів виконавчого органу та керівників субʼєктів господарювання за межами України допускається лише в разі службового відрядження, оформленого в установленому порядку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі