Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Чи можна продовжити відпустку для догляду за дитиною до 6 років у разі відсутності медичної довідки?

Особа перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 6 років. Дитині 5 років, але довідка про те, що дитина потребує додаткового догляду, надавалась на пів року, до 01.05.22. Особа хоче продовжити відпустку для догляду за дитиною до 6 років, але зараз перебуває за межами країни та взяти довідку не має можливості. Чи можливо таку відпустку продовжити на підставі заяви співробітниці без довідки? Якщо ні, як краще зробити?

Так. Після закінчення відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку особа може оформити відпустку для догляду за дитиною до 6 років. Ця відпустка не надається особі в обов’язковому порядку, а лише у випадку, коли дитина потребує додаткового домашнього догляду.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 25 Закону України від 15.11.1996 № 504/96-ВР «Про відпустки» матері або іншим особам, зазначеним у ч. 3 ст. 18 та ч. 1 ст. 19 цього Закону, в разі якщо дитина потребує домашнього догляду, надається відпустка тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку,

Згідно з ч. 1 ст. 181 КЗпП відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустка без збереження заробітної плати (ч. 3 та 6 ст. 179 цього Кодексу) надаються за заявою матері (батька) або осіб, зазначених у ч. 7 ст. 179 цього Кодексу, повністю або частково в межах установленого періоду та оформляються наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу.

Отже, для того щоб скористатися правом на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку, мати ((батько) дитини, баба, дід чи інший родич, які фактично доглядають за дитиною, або особа, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, один із прийомних батьків чи батьків-вихователів) повинна подати роботодавцю заяву про надання відпустки, в якій вона зазначає дату, з якої йде в таку відпустку. До заяви слід додати довідку, що підтверджує необхідність домашнього догляду за дитиною, встановленої форми, що є підставою для надання цієї відпустки.

Для підтвердження необхідності домашнього догляду видається довідка за формою № 080-1/о, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 11.06.2012 № 430 «Про затвердження форм первинної облікової документації та інструкцій щодо їх заповнення», для надання відпустки без збереження заробітної плати.

Строк дії довідки встановлюється індивідуально з урахуванням захворювання, його перебігу, ефективності протирецидивних і реабілітаційних заходів і становить не менше 6 місяців. У разі необхідності продовження або поновлення відпустки без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку за медичними показаннями всю процедуру доведеться проходити заново. А саме: заново оформити довідку за формою № 080-1/о, написати роботодавцю заяву про надання відпустки без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку. Лише на підставі цих документів роботодавець може видати наказ (розпорядження) про надання відпустки без збереження заробітної плати для догляду за дитиною.

У разі неможливості отримання такої довідки особа на весь період воєнного стану може взяти відпустку без збереження заробітної плати, що передбачено нормами ч. 3 ст. 12 Закону України від 15.03.2022 № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі