Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Як внутрішньо переміщеній особі отримати статус безробітного, якщо людина офіційно не змогла звільнитися з попереднього місця роботи?

Як внутрішньо переміщеній особі отримати статус безробітного, якщо людина офіційно не змогла звільнитися з попереднього місця роботи?

Відповідно до Закону України від 20.10.2014 № 1706-VII «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» наразі встановлено спрощену процедуру реєстрації ВПО як безробітних, умови призначення, строки та розмір виплати допомоги по безробіттю.

Реєстрація має проходити за місцем перебування громадянина в будь-якому центрі зайнятості України. Внутрішньо переміщена особа, яка звільнилась, але не має документів, що підтверджують факт звільнення, періоди трудової діяльності та страхового стажу, отримує статус безробітного без вимог, що застосовуються за звичайної процедури.

До отримання документів та відомостей про періоди трудової діяльності, заробітну плату, страховий стаж допомога по безробіттю цим особам призначається в мінімальному розмірі.

Для набуття статусу безробітного та отримання допомоги по безробіттю Державний центр зайнятості пропонує трудові відносини припинити в такий спосіб:

надіслати роботодавцю нотаріально посвідчену письмову заяву про припинення трудових відносин із підтвердженням того, що ця заява надіслана рекомендованим листом.

Якщо внутрішньо переміщена особа не має документів про трудову діяльність, заробітну плату, страховий стаж, допомога по безробіттю призначається в мінімальному розмірі тривалістю 180 календарних днів протягом двох років.

Після надходження документів та відомостей рішення про призначення допомоги по безробіттю переглядається відповідно до чинного законодавства.

У разі зміни місцезнаходження через активні бойові дії припинення реєстрації в службі зайнятості в такому випадку не відбувається.

Особа може звернутися до центру зайнятості за місцем поточного проживання для пошуку роботи та отримання виплати допомоги по безробіттю.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі