Теми статей
Обрати теми

Щодо звільнення тимчасових працівників при виході на роботу постійного працівника з декрету

Роз’яснення Управління Держпраці у Хмельницькій області від 10.05.2022

Ситуація: одна співробітниця пішла у відпустку для догляду за дитиною до 3 років, а через якийсь час тимчасова співробітниця, яка працює на її місці, теж пішла в декрет. У цій ситуації прийняття на роботу вже третьої співробітниці проводитиметься на так звану «двічі декретну посаду». Виникає запитання: яким чином звільняти тимчасових працівників при виході на роботу постійного працівника з декрету?

Отже, особливістю оформлення строкових трудових договорів такого роду є те, що оформляється такий договір на період декрету основної співробітниці і що саме від дати її виходу на роботу залежатиме тривалість дії строкових трудових договорів у двох інших співробітниць.

І якщо при звільненні третьої співробітниці складнощів бути не повинно, то ось звільнити другу співробітницю буде не так уже й просто. Уся річ у тому, що особливістю розірвання строкового договору є його припинення в останній день дії, а в разі затримки звільнення хоча б на один день договір вважається продовженим на невизначений строк.

Враховуючи той факт, що тимчасова співробітниця перебувала у відпустці для догляду за дитиною в день виходу на роботу після декрету основної співробітниці, звільнити її за п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП України «закінчення строку трудового договору» роботодавець не може.

Отже, договір такої співробітниці стане безстроковим. Звільнення тимчасової співробітниці після повернення з відповідної відпустки можливо тільки за статтею «скорочення чисельності або штату» (п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП). А це вже особлива процедура, яка вимагає додаткових тимчасових витрат на підготовку документів і коштів на виплату вихідної допомоги.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі