Теми статей
Обрати теми

Щодо дій роботодавця, якщо під час виконання завдання за посадою працівника було поранено внаслідок бойових дій

За матеріалами роз’яснень Державної служби України з питань праці https://pratsia.in.ua/faq.php

Нещасні випадки, які трапляються з працівниками під час виконання ними трудових (посадових) обов’язків в результаті ведення бойових дій, незалежно від наявності при цьому впливу небезпечних, шкідливих або інших виробничих факторів, підлягають розслідуванню згідно з вимогами Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 337, та в подальшому забезпеченню державою гарантій реалізації застрахованими особами своїх конституційних прав на соціальний захист.

Для визначення виду події, що призвела до нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) під час виконання трудових (посадових) обов’язків у результаті ведення бойових дій, комісії з розслідування (спеціального розслідування) слід сформувати відповідну комісію з розслідування та застосовувати код події 23, зазначений у Класифікаторі видів подій, причин, обладнання, устаткування, машин, механізмів, транспортних засобів, що призвели до настання нещасного випадку, гострого професійного захворювання (отруєння), аварії, наведеному в додатку 9 до Порядку (далі — Класифікатор).

Для визначення причини такого нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) комісії з розслідування (спеціального розслідування) слід застосовувати код причини 42, зазначений у Класифікаторі.

Якщо проведення розслідування є неможливим через загрозу життю та здоров’ю членам комісії, необхідно максимально фіксувати, збирати та документувати інформацію про нещасні випадки на виробництві, яка надходить або стає відомою, з метою їх подальшого розслідування відповідно до вимог Порядку розслідування після нормалізації ситуації.

Уже розпочаті та незавершені через бойові дії розслідування нещасних випадків допустимо продовжити до створення безпечних і належних умов щодо їх завершення.

Загалом роботи підвищеної небезпеки стосовно їх організації поділяються на такі, що виконуються: за нарядом-допуском, за розпорядженням та в порядку поточної експлуатації.

Організаційними заходами, якими досягається безпека робіт, є:

— затвердження переліку робіт, що виконуються за нарядами, розпорядженнями і в порядку поточної експлуатації;

— призначення осіб, відповідальних за безпечне проведення робіт;

— оформлення робіт нарядом, розпорядженням або затвердженням переліку робіт, що виконуються в порядку поточної експлуатації;

— підготовка робочих місць;

— допуск до роботи;

— нагляд під час виконання робіт;

— переведення на інше робоче місце;

— оформлення перерв у роботі та її закінчення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі