Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Працівник зник під час внутрішнього переміщення, як бути?

Працівник попередив роботодавця про своє переміщення до іншого регіону України з метою збереження життя та здоров’я своєї родини. Після попередження вже майже два тижні працівник не подає про себе жодних відомостей і на дзвінки не відповідає. Як діяти роботодавцю? Як бути із звільненням та його зарплатою?

Одразу зазначимо, що роботодавцю не потрібно поспішати з висновками та застосуванням свого права розірвати трудовий договір із працівником у разі вчинення ним прогулу без поважних причин.

У Кодексі законів про працю (далі — КЗпП), а також у п. 24 постанови Пленуму ВСУ № 9 від 06.11.92 «Про практику розгляду судами трудових спорів» визначення прогулу сформульоване як відсутність працівника на роботі як більше трьох годин протягом робочого дня, так і більше трьох годин безперервно або сумарно без поважних причин .

Причину відсутності працівника на роботі можна вважати поважною, якщо явці на роботу перешкоджали істотні обставини, які не можуть бути усунуті самим працівником.

Керівники, звісно, не зобов’язані розшукувати працівника, через кілька днів чи тижнів працівник може і сам з’явитись та продовжити працювати, надавши відповідні поважні підтвердження своєї відсутності.

Водночас для керівника, якому важливе продовження роботи за посадою відсутнього керівника, варто було б вчинити певні дії для з’ясування причин відсутності працівника: надіслати листа з повідомленням про вручення на домашню адресу або, якщо є така можливість, створити комісію та вийти за адресою реєстрації чи проживання працівника, можливо, родичі або сусіди нададуть корисну інформацію.

Якщо самотужки нічого довідатися не вдалося, можна звернутися до поліції із заявою про розшук зниклої особи.

Який максимальний час очікування та розшуку?

Річ у тім, що певний час (принаймні доти, доки не надійдуть відомості від родичів, від працівників поліції чи від самого «прогульника») роботодавець ризикує, якщо прийме рішення звільнити працівника, який не виходить на зв’язок.

Маючи намір звільнити працівника за прогул, що є порушенням трудової дисципліни, роботодавець повинен зажадати у працівника письмових пояснень (ст. 149 КЗпП). Лише письмове пояснення працівника за фактом є документом, який засвідчує причини прогулу (що дозволяє роботодавцеві, а в разі виникнення спору — суду оцінити їх поважність).

За приписами ч. 5 ст. 40 КЗпП трудовий договір може бути розірваний власником або уповноваженим ним органом (з ініціативи останнього), зокрема, у випадку нез’явлення на роботу протягом більш як чотирьох місяців поспіль унаслідок тимчасової непрацездатності, не рахуючи відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, якщо законодавством не встановлений триваліший строк збереження місця роботи (посади) при певному захворюванні. За працівниками, які втратили працездатність у зв’язку з трудовим каліцтвом або професійним захворюванням, місце роботи (посада) зберігається до відновлення працездатності або встановлення інвалідності.

Тому, повертаючись до нашої ситуації, звільнити за прогул без з’ясування відомостей про такого працівника доволі ризиковано, адже в разі, якщо він, скажімо, надасть лікарняний чи інший документ, який підтверджує його тимчасову непрацездатність, роботодавцю доведеться його поновлювати на роботі.

Отже, у роботодавця не так багато способів вирішити ситуацію, коли працівник без жодного повідомлення тривалий час не з’являється на роботі. Перелік підстав для звільнення, визначений у КЗпП, є виключним, і роботодавець не має права звільняти з інших підстав, які не передбачені відповідними статтями Кодексу.

Доки не буде достовірної та підтвердженої інформації про працівника, роботодавець має проставляти в табелі обліку робочого часу «НЗ» (неявка з нез’ясованих причин). З урахуванням важливості виконання роботи за посадою відсутнього працівника роботодавець може взяти на це місце іншого працівника за строковим трудовим договором до фактичного виходу на роботу основного працівника.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі