Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Звільнення за власним бажанням під час призупинення дії трудового договору

Посадова особа органу місцевого самоврядування перебуває за кордоном. В ОМС призупинено дію трудового договору через бойові дії на території громади. Чи може така посадова особа зараз звільнитися за власним бажанням, щоб стати до роботи за кордоном?

Відповідно до п. 2 Прикінцевих положень Закону України від 15.03.2022 № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі — Закон № 2136) під час дії воєнного стану діють обмеження та особливості організації трудових відносин, установлені цим Законом.

Частиною 3 ст. 1 Закону № 2136 передбачено, що в період дії воєнного стану не застосовуються норми законодавства про працю в частині відносин, урегульованих цим Законом.

Змінами до законодавства під час дії воєнного стану запроваджено право працівника на розірвання трудового договору без двотижневого строку попередження.

Так, відповідно до ст. 4 Закону № 2136 у зв’язку з веденням бойових дій у районах, в яких розташоване підприємство, установа, організація, та існуванням загрози для життя і здоров’я працівника він може розірвати трудовий договір за власною ініціативою у строк, зазначений у його заяві (крім випадків примусового залучення до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану, залучення до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури).

Відповідно до ч. 1 ст. 13 Закону № 2136 призупинення дії трудового договору — це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором.

Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин. Тому працівник може звільнитися за власним бажанням.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі