Теми статей
Обрати теми

Щодо потреби реєструватись підприємцем у разі, якщо фізична особа надає житло в оренду

Роз’яснення Головного управлінні ДПС у Чернівецькій області від 20.05.2022

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що здавання в оренду власного нерухомого майна може здійснюватися фізичними особами як у межах підприємницької діяльності, так і без реєстрації орендодавця як фізична особа — підприємець.

Якщо громадянин не є підприємцем та отримує доходи від надання в оренду власного нерухомого майна іншій фізичній особі, відповідно до норм Податкового кодексу він є особою, відповідальною за повноту і своєчасність сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору до бюджету. Відтак, така особа за результатами звітного податкового року зобов’язана до 1 травня року, що настає за звітним, подати до податкової інспекції за місцем своєї податкової адреси декларацію про майновий стан і доходи, в якій задекларувати суму отриманого доходу та визначити податкові зобов’язання (податок на доходи фізичних осіб — 18 % та військовий збір — 1,5 %).

У разі якщо фізична особа має у власності декілька квартир, які здає в оренду на постійній основі, то така фізична особа зобов’язана зареєструватися суб’єктом господарської діяльності і сплачувати податки відповідно до обраної системи оподаткування.

Якщо платник податків, зареєстрований фізичною особою — підприємцем, здійснює декілька видів діяльності, одним з яких є надання житла в оренду, то до загального доходу включаються всі доходи, отримані від здійснення підприємницької діяльності, та оподатковуються залежно від системи оподаткування, на якій перебуває ФОП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі