Теми статей
Обрати теми

Щодо вчинення нотаріальних дій без використання спеціальних бланків нотаріальних документів

Витяг з листа Міністерства юстиції України від 11.05.2022 № 35302/37.5/11-22

<...>

…звертаємо увагу, що нотаріальні дії в умовах воєнного стану вчиняються з урахуванням постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» (зі змінами) (далі — постанова).

Постановою запроваджено можливість вчинення окремих нотаріальних дій без використання спеціальних бланків нотаріальних документів на білих аркушах паперу з нанесеними на них за допомогою комп’ютерної техніки реквізитами нотаріуса: зображення Державного Герба України, прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності), найменування державної нотаріальної контори (для державного нотаріуса), назва нотаріального округу (для приватного нотаріуса), номер свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю, адреса робочого місця, номер телефону, адреса електронної пошти.

Які саме нотаріальні документи в умовах воєнного стану викладаються на білих аркушах паперу, наведено нижче.

Нотаріальний документ

Період, протягом якого певні нотаріальні документи викладалися на білому аркуші паперу

Примітка

Заява про надання дозволу на виїзд дитини за кордон строком до трьох місяців, на якій справжність підпису засвідчена нотаріально

З 28.02.2022 по 05.03.2022

(включно)

Усі нотаріально посвідчені довіреності до 05.03.2022 (включно) викладалися на спеціальних бланках нотаріальних документів

Довіреності;

заповіти;

документи, на яких справжність підпису засвідчена нотаріально

З 06.03.2022 по 27.04.2022

(включно)

У цей період будь-яка нотаріально посвідчена довіреність могла бути викладена на білому аркуші паперу

Довіреності (крім довіреностей на право розпорядження нерухомим майном, об’єктом незавершеного будівництва або майновими правами щодо майбутнього нерухомого майна (далі — нерухоме майно), коштами на рахунках у банківських та інших фінансових установах, а також транспортними засобами на строк більше трьох місяців, управління і розпорядження цінними паперами, корпоративними правами, на право доступу до індивідуального банківського сейфа);

заяви про надання дозволу на тимчасовий виїзд дитини за кордон, на яких справжність підпису засвідчена нотаріально

З 28.04.2022

З цієї дати для нотаріально посвідчених довіреностей встановлюються певні обмеження щодо їх викладення на білих аркушах паперу.

Звертаємо увагу, що всі довіреності на управління транспортними засобами можуть бути викладені на білих аркушах паперу. Обмеження щодо викладення довіреностей на спеціальних бланках нотаріальних документів стосуються лише розпорядження відповідним майном

Також зазначаємо, що враховуючи положення Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 № 296/5 (далі — Порядок), довіреності, посвідчені без використання спеціальних бланків нотаріальних документів, підлягають обов’язковій реєстрації у Єдиному реєстрі довіреностей.

Разом із тим в умовах воєнного або надзвичайного стану за відсутності доступу до Єдиного реєстру довіреностей посвідчення довіреності (припинення її дії) здійснюється без використання цього реєстру з подальшим внесенням до нього відповідних відомостей протягом п’яти робочих днів з дня відновлення такого доступу.

Крім того, постановою передбачено, що для перевірки дійсності довіреності, посвідченої на білих аркушах паперу, заінтересована особа звертається з її копією до відповідного нотаріуса, який зобов’язаний протягом двох робочих днів видати довідку про підтвердження або спростування посвідчення ним такої довіреності.

Звісно, вчинення вищевказаних нотаріальних дій з використанням спеціальних бланків нотаріальних документів не є порушенням вимог законодавства, однак нотаріусам в умовах воєнного стану було рекомендовано заощаджувати спеціальні бланки з метою їх витрачання для більш важливих нотаріальних дій (посвідчення договорів тощо).

Отже, нотаріально посвідчені довіреності, викладені на білих аркушах паперу з дотриманням положень постанови, є дійсними та можуть без обмежень використовуватися повіреними для реалізації повноважень, наданих такими довіреностями.

<...>

Перший заступник Міністра Євгеній ГОРОВЕЦЬ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі