Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Які документи необхідно переоформити в разі зміни назви вулиці?

В Україні у зв’язку з військовою агресією РФ розпочалася чергова хвиля декомунізації, у зв’язку з чим змінилася назва вулиці. Які документи доведеться переоформити?

Зміна назв вулиць та населених пунктів відбувається на виконання Закону України від 09.04.2015 № 317-VIII «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Відповідно до Закону України від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» міські, сільські та селищні ради ухвалюють рішення про перейменування вулиць, провулків, проспектів, площ, парків та скверів.

За підтримки громадськості тих чи інших населених пунктів вулиці, названі іменами діячів сусідньої держави-агресора, отримують нові назви, в тому числі імена Героїв України. Тож містян турбує запитання: чи потрібно вносити зміни до тих чи інших документів?

Зміна назви вулиці не є зміною реєстрації місця проживання, а тому перереєстрацію місця проживання особи можна здійснити під час обміну паспорта чи зміни прізвища, тобто коли виникає безпосередня потреба.

Також і документи, що засвідчують право власності на нерухомість, залишаються чинними в разі зміни назви вулиці, на якій вона розташована. Бо в разі перейменування вулиці, на якій розміщена нерухомість, чинним законодавством не передбачена необхідність внесення змін до документа про право власності на нерухоме майно, зокрема свідоцтва про право власності, свідоцтва про право на спадщину, договору купівлі-продажу, дарування тощо. Водночас у разі потреби власник майна, стосовно якого відбулися зміни, має право звернутися до органу державної реєстрації прав на нерухоме майно із заявою про внесення змін.

Зміна відомостей про місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи ― підприємця підлягає державній реєстрації відповідно до Закону України від 15.05.2003 № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб ― підприємців та громадських формувань» (ср. ). Тож перейменування вулиці місцезнаходження юридичної особи є зміною місцезнаходження юридичної особи, що передбачає необхідність внесення відповідних змін до установчих документів, змін до відомостей про фізичну особу ― підприємця, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб ― підприємців та громадських формувань, повідомлення банківських установ і контрагентів про зміну реквізитів у діючих договорах, виготовлення нової печатки, бланків тощо.

Водночас законодавство не встановлює граничних строків для проведення зміни відомостей щодо місцезнаходження, а отже, суб’єкт господарювання сам може вирішувати, коли необхідно провести реєстрацію змін.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі