Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо звільнення у відпустці для догляду за дитиною

Чи можна під час воєнного стану звільнити працівника, який перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку?

Відповідь на це запитання надає Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці.

Після завершення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами надають відпустку для догляду за дитиною до трьох років батьку чи матері дитині — за бажанням одному з них (ч. 1 ст. 18 Закону України «Про відпустки», далі — Закон про відпустки).

Відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку можна надати за заявою матері батьку дитини або особам, зазначеним у ч. 3 ст. 18 цього Закону про відпустки, — повністю або частково в межах установленого періоду. Оформити таку відпустку потрібно наказом (розпорядженням) власника чи уповноваженого ним органу (ст. 20 Закону про відпустки).

Щоб отримати відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, особи, вказані у ч. 3 ст. 18 Закону про відпустки, крім осіб, які усиновили чи взяли дитину під опіку у встановленому законодавством порядку, прийомних батьків і батьків-вихователів, мають надати довідки з місця роботи (навчання, служби) одного з батьків дитини про те, що він (вона) вийшов (вийшла) на роботу до завершення терміну цієї відпустки.

Не можна звільнити з ініціативи роботодавця:

— вагітних жінок;

— жінок, які мають дітей віком до трьох років; до шести років — ч. 6 ст. 179 КЗпП;

— одиноких матерів, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю.

Винятком є повна ліквідація підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням (ст. 184 КЗпП). Якщо таких жінок звільняють після закінчення строкового трудового договору, то їх також потрібно обов’язково працевлаштувати. На період працевлаштування за працівниками зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору.

На період воєнного стану звільнити працівника з ініціативи роботодавця можливо у період його тимчасової непрацездатності, перебування працівника у відпустці, крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Датою звільнення в такому разі слід зазначити дату, яка є першим робочим днем, наступним за днем закінчення тимчасової непрацездатності, вказаним у документі про тимчасову непрацездатність, або першим робочим днем після закінчення відпустки (ч. 1 ст. 5 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» № 2136-ІХ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі