Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо проходження МСЕК під час воєнного стану

Які документи необхідні для проходження МСЕК?

Відповідно до п. 3 Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою КМУ № 1317, медико-соціальна експертиза проводиться для встановлення інвалідності хворим, які досягли повноліття, потерпілим від нещасного випадку на виробництві й професійного захворювання та особам з інвалідністю за направленням лікувально-профілактичного закладу охорони здоров’я після проведення діагностичних, лікувальних і реабілітаційних заходів.

Важливо, що особам з інвалідністю, які звертаються до медико-соціальної експертної комісії (МСЕК), необхідно мати з собою документи, що підтверджують стійке порушення функцій організму, обумовлене захворюваннями, наслідками травм або вродженими вадами, які спричиняють обмеження нормальної життєдіяльності особи.

Окрім того, для проведення медико-соціальної експертизи необхідно пред’явити:

— паспорт або ID-картку з витягом з Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання;

— військовий квиток (копію) або тимчасове посвідчення (для військовозобов’язаних, призовників);

— направлення на МСЕК (форма № 088/о);

— медичну документацію, оригінали (виписки з амбулаторної карти форми № 025/о, виписки з історії хвороби стаціонарного хворого форми № 027/о, результати лабораторних, інструментальних, променевих обстежень, консультативні висновки профільних обласних спеціалістів тощо) та амбулаторну картку хворого;

— інші додаткові документи у разі необхідності підтвердження тієї чи іншої причини інвалідності.

Зверніть увагу, що на період дії воєнного стану на території України процедура проведення медико-соціальної експертизи спрощена.

Зокрема, на період дії воєнного стану МСЕК здійснює свої функції з забезпеченням принципу екстериторіальності. Тобто експертиза проводиться за направленням лікарсько-консультативної комісії незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування громадян, які звертаються для встановлення групи інвалідності.

У разі, коли особа звертається для встановлення інвалідності та не може прибути на огляд до МСЕК, комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.

Строк проходження повторного огляду для осіб з інвалідністю, у т. ч. й дітям, який припав на період дії воєнного стану на території України, за неможливості направлення на МСЕК, продовжується на строк не пізніше шести місяців після його припинення/скасування.

Ці питання регламентуються нормативно-правовими актами (зокрема, постановами КМУ № 225 від 08.03.2022 та № 390 від 30.03.2022), які спрощують проходження експертизи у воєнний час.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі